El jutge ordena exhumar els cadàvers de dues ancianes més de 'la Caritat' d'Olot

La interlocutòria també demana que es faci un examen psicològic i psiquiàtric a Joan Vila

La interlocutòria del Jutjat d'Instrucció Número 1 d'Olot arriba després de la segona declaració de Joan Vila, feta a instància del mateix zelador. Davant del jutge, Vila -a qui ja s'imputen tres crims- va confessar haver mort vuit interns més de La Caritat durant el darrer any i mig.


D'aquestes noves víctimes, sis corresponien a les exhumacions que es van fer la setmana passada als cementiris d'Olot, Sant Salvador de Bianya i Castellfollit de la Roca. Les altres dues van morir a mans del zelador durant la segona meitat del 2009, segons la versió que va explicar Vila al jutge.

La primera de les víctimes, Rosa Baburés, estava interna a l'habitació 310 del geriàtric d'Olot. L'anciana, que tenia 87 anys, va morir el 29 d'agost del 2009. A l'hora d'acabar amb la seva vida, el zelador va explicar que havia fet servir un còctel de medicaments. En concret, va triturar diversos sedants en un pot i, després de mesclar-los amb aigua, els hi va fer ingerir a la víctima.

Joan Vila també va relatar que, en el moment del crim, estava sol amb l'anciana a la seva habitació. A més, va precisar que la dona 'estava agonitzant', que no estava desperta quan li va donar la mescla i que estava 'patint molt'. El zelador també va dir que, si no l'hagués ajudada a morir, segurament 'hauria mort aquella mateixa nit'.

Pel que fa a la segona anciana, Francisca Matilde, el zelador va confessar haver-la assassinat el 19 d'octubre de l'any passat. La dona, que tenia 88 anys, estava interna a l'habitació 308 de La Caritat. Vila va explicar que l'anciana 'havia entrat en un coma diabètic' i que estava 'molt suada'.

En aquest cas, a l'hora d'acabar amb la seva vida, Joan Vila va aprofitar que els dos estaven sols a l'habitació per injectar-li 'una part d'un llapis d'insulina'. Després, la víctima es va quedar inconscient i 'no reaccionava als estímuls'. La dona va ingressar molt greu a l'hospital i va morir el dia següent.

Exhumar els cadàvers

De moment, el jutjat encara està a l'espera de conèixer els resultats definitius de les autòpsies que es van fer als vuit cadàvers exhumats la setmana passada. Per confirmar aquests dos nous crims, però, el jutge ja ha ordenat que s'exhumin els cadàvers de Rosa Baburés i Francisca Matilde, enterrats al cementiri d'Olot.

A la interlocutòria, el Jutjat d'Instrucció Número 1 disposa que els dos cossos es desenterrin avui a partir de les nou del matí. Segons ressalta l'escrit, les mostres biològiques que es prendran als cossos han d'intentar determinar si Baburés i Matilde van morir per una sobredosi de sedants i d'insulina, i comprovar 'la versemblança de les declaracions' del zelador.

Examen psicològic i psiquiàtric

La interlocutòria del jutge també ordena que es faci un examen psicològic i psiquiàtric a Joan Vila. Per això, demana que dos perits especialistes de l'Institut de Medicina Legal de Barcelona vagin fins al centre penitenciari de Can Brians -on el zelador està empresonat- i emetin un informe sobre l'estat de salut mental de Vila.

Segons recull l'escrit del jutjat, es tracta de determinar 'l'estat psicopatològic, els possibles trastorns de personalitat i les anomalies en l'entorn cognitiu, volitiu i afectiu' del zelador d'Olot. Per últim, el jutjat també demana que es faci un perfil exhaustiu de Joan Vila per determinar si té una personalitat psicòpata.