El Col·legi de Metges vol revisar els protocols d'actuació als geriàtrics arran del cas de 'La Caritat'

El president diu que el cas ha activat 'la senyal d'alarma' i que es farà un curs específic orientat als facultatius

Fins ara, el zelador d'Olot ha confessat haver emmetzinat tres ancianes amb un líquid corrosiu. La investigació feta pels Mossos d'Esquadra ha comportat que, a principis d'aquesta setmana, s'exhumessin vuit nous cadàvers d'avis morts al geriàtric al llarg d'aquest 2010 per veure si també serien víctimes de Joan Vila.


A la interlocutòria on s'ordena desenterrar els cossos, el jutge hi fa constar que 'no consta acreditat' que els metges examinessin els ancians abans de certificar-ne la mort. L'escrit judicial es remet a l'historial mèdic aportat pel geriàtric, on s'indica que 's'avisaven els facultatius per telèfon', però que en cap altre lloc es fa constar que els metges que van signar els certificats 'observessin els cadàvers'.

Per al president del Col·legi de Metges, Benjamí Pallarès, el cas del zelador d'Olot ha servit per encendre 'la senyal d'alarma'. Benjamí Pallarès ha dit que cal que tots els metges siguin 'molt conscients' de la manera en què s'han d'omplir els certificats de defunció.

'Sembla molt fàcil, però no sempre ho és', ha declarat el president. Pallarès també ha alertat de casos en què els metges es veuen pressionats per les famílies perquè la defunció se certifiqui 'd'una manera determinada' i així poder evitar l'autòpsia.

Curs específic per als metges

Per això, el president ha avançat que el Col·legi de Metges farà un curs específic adreçat als facultatius, on se'ls indicarà com s'han d'elaborar aquesta mena d'informes. A més, Pallarès ha demanat que es revisin els protocols d'actuació als geriàtrics, no només dels metges sinó també de les infermeres i la resta de personal que atén els ancians.

'Mai passa massa res fins que passa, i l'única cosa que podem fer és estudiar-ho i actuar', ha dit el president. Per Pallarès, el cas del zelador d'Olot ha de permetre fer un 'replantejament de com funcionen' les residències d'ancians i concretar quines han de ser tant les funcions 'del personal assistencial' com la manera en què s'han de portar a terme.

Benjamí Pallarès ha mostrat la seva voluntat per obrir el debat sobre l'atenció als geriàtrics, però també ha deixat molt clar que el col·legi que presideix no actuarà d'ofici en el cas del zelador d'Olot. De fet, Pallarès ja ha dit que en cap cas s'immisciran per voluntat pròpia en el procediment judicial.

Pendents dels resultats

Després que s'hagin exhumat els vuit cadàvers, la investigació sobre el cas del zelador d'Olot es troba ara pendent de les analítiques que es faran als teixits extrets dels cossos. Els resultats intentaran determinar si algun dels ancians hauria pogut ser una nova víctima de Joan Vila.

Les exhumacions es van portar a terme aquest dilluns als cementiris d'Olot, Castellfollit de la Roca i Sant Salvador de Banya. A la interlocutòria que ordena desenterrar els cadàvers, el jutge també hi fa constar que, de les quinze morts que hi ha hagut al llarg del 2010 a La Caritat, dotze d'elles van tenir lloc els dies i els torns en què el zelador treballava al centre.