Porten l'acusat d'enverinar una resident del geriàtric 'la Caritat' al centre per reconstruir els fets

Al centre no s'expliquen què podria haver empès al treballador a enverinar la dona

  • Els Mossos custodien l'entrada del geriàtric © ACN
    Els Mossos custodien l'entrada del geriàtric © ACN
  • La comitiva judicial i agents de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra accedint al geriàtric © ACN
    La comitiva judicial i agents de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra accedint al geriàtric © ACN

Poc abans de les onze del matí, el detingut ha arribat emmanillat i fortament custodiat pels Mossos d'Esquadra al geriàtric on treballava. Fins a 'La Caritat' també s'hi han desplaçat agents de la unitat d'investigació i el fiscal encarregat d'homicidis, Enrique Barata. Durant unes dues hores, els mossos han recollit proves i indicis per esclarir tots els detalls possibles del crim.

Del centre, els agents d'investigació s'han emportat diversos objectes, guardats en grans bosses de plàstic de color blau. A més, també han agafat ampolles amb productes de neteja, com detergent o lleixiu. I és que, per les lesions que presentava el cos de l'anciana, tot porta a pensar que el detingut va fer servir un corrosiu per emmetzinar-la.

La víctima, que tenia 85 anys, estava interna al centre i no es podia valer per ella mateixa. De fet, s'havia de desplaçar en cadira de rodes i necessitava oxigen per poder respirar. Les alarmes del cas van saltar aquest diumenge a les deu del vespre, quan la dona va ingressar en estat molt greu a l'Hospital Sant Jaume d'Olot, situat a escassos metres del geriàtric.

L'anciana presentava símptomes que feien pensar que havia estat emmetzinada, perquè tenia cremades a la llengua i arreu de la boca, i nombrosos vòmits. Els metges no van poder fer res per salvar-li la vida, i la dona va morir pels voltants de les cinc de la matinada després de patir una aturada cardiorespiratòria.

A partir d'aquest punt, es va activar un procediment judicial per investigar les causes de la mort. Els mossos van descartar que l'anciana se suïcidés, entre d'altres a causa de la seva mobilitat reduïda. La policia va ampliar aleshores el cercle als familiars i al personal del geriàtric, i ahir van detenir un dels treballadors, Joan V.D.

L'home treballava com a auxiliar d'infermeria al centre i els caps de setmana feia funcions de zelador. El detingut té 45 anys i es desplaçava cada matí des de Castellfollit de la Roca (Garrotxa), on viu amb els seus pares. Es preveu que el detingut passi a disposició judicial aquest dimecres al matí.

Els Mossos d'Esquadra li imputen un delicte d'assassinat, perquè creuen que va ser ell qui va subministrar el producte tòxic a l'anciana. Tot i que encara s'està investigant quin corrosiu va ingerir la víctima, una possibilitat que pren força és que begués salfumant.

Sorpresa al centre

El cas ha provocat una enorme commoció entre el personal i els responsables del geriàtric 'La Caritat', perquè les persones que coneixien Joan V.D. no s'expliquen què l'hauria empès a emmetzinar l'anciana. Al centre, tots els treballadors estan trasbalsats per la notícia i no s'expliquen com ha succeït.

De fet, el mòbil del crim encara és una incògnita i, mentre s'investiga, una de les hipòtesis amb què treballa la policia és que el zelador va intoxicar la víctima per estalviar-li patiments. Joan V.D. feina anys que treballava en aquest centre, i algunes de les persones que el coneixien han destacat que tots els ancians estaven molt contents amb el tracte que els donava. A més, tothom destaca d'ell que és una bona persona, i que sempre solia fer broma.

La Roser Garcia fa cinc anys que treballava de cuinera al centre. Reconeix que el detingut és 'incapaç' de fer mal a ningú i que s'estima els avis 'com si fossin la seva família'. Per això, Garcia creu que Joan V. D. no va voler fer mal a l'anciana sinó que alguna 'raó de força major' hauria causat el trist desenllaç.

Una altra dona, la Dolors Cos -que té un familiar al geriàtric- diu que el detingut sempre feia broma, i destaca que els avis tenien molt bona relació amb ell. Malgrat tot, reconeix que els treballadors sempre van atabalats perquè tenen molta feina. Per això, es planteja si tot el què ha passat es deu a un descuit. 'Jo estic molt tranquil·la perquè aquí els avis estan molt ben cuidats', afirma.

La gerència del geriàtric ja s'ha reunit per avaluar el cas, i aquesta tarda hi haurà una nova reunió del patronat rector, un dels membres del qual és l'Ajuntament d'Olot. També avui, a les deu del matí, ha tingut lloc l'enterrament de la víctima.

El geriàtric 'La Caritat', situat al carrer bisbe Lorenzana, és una institució històrica a la ciutat. Actualment, té una seixantena d'interns. Es tracta d'un centre concertat que rep ajuts de la Generalitat, i entre els seus interns hi ha ancians amb pocs recursos econòmics.