Exhumen vuit cossos d'avis de 'la Caritat' d'Olot per investigar si van ser víctimes del zelador

Sis d'aquests ancians estaven enterrats a Olot i els altres dos a Castellfollit de la Roca i Sant Salvador de Bianya

La presència de nombrosos periodistes aquest dilluns al matí davant del cementiri d'Olot ha obligat a tancar i custodiar el recinte des de cap a les nou i durant unes tres hores. Fins al cementiri també s'ha desplaçat el lletrat de La Caritat, Joan Cañada, per 'fer costat' als familiars dels ancians exhumats que també s'hi han apropat. L'advocat ha subratllat que la voluntat de la residència és que 's'esclareixi el cas quan abans millor'. D'altra banda, considera que la mesura d'exhumar els cadàvers és 'més per descartar, que no pas perquè hi hagi indicis clars' que Joan Vila estigui darrere la mort d'aquests vuit ancians.


El jutjat d'instrucció número 1 d'Olot va ordenar desenterrar els cadàvers d'aquests avis per comprovar si podien haver estat víctimes de l'acció criminal de Joan Vila, el zelador de La Caritat que l'octubre va confessar l'assassinat de tres ancianes. Segons ha recordat Cañada, la decisió judicial va arribar després que les dades recollides pels Mossos d'Esquadra concloguessin que vuit avis havien mort abans, durant o després de la guàrdia de Vila. Així mateix, les investigacions han establert que no hi havia una relació directa entre les patologies d'aquests vuit ancians i la seva forma de morir. Ara els cossos seran traslladats a l'Institut de Medicina Legal de Girona per practicar-los l'autòpsia i determinar la causa exacta de la seva defunció.

Aquest any han mort quinze avis a La Caritat, dotze dels quals en cap de setmana, quan coincideix que treballava Vila, que feia els torns de dissabtes, diumenges i festius.

Segons informació d''El Punt', un dels vuit ancians exhumats avui és Lluís Salleras i Claret, més conegut com 'James', i popular a Olot per haver estat soci destacat del Centre Excursionista de la ciutat i per haver inventat el concurs de llançament de pinyols d'oliva, que durant molt anys es va fer durant les festes. Els altres ancians desenterrats aquest dilluns són Montserrat Canalias Muntada (morta el 25 de setembre als 96 anys); Joan Canal Julià (19 de setembre, 94 anys); Isidra Garcia Aceijas (28 de juny, 85 anys); Teresa Puig Boixadera (14 de febrer, 89 anys); Carme Vilanova Viñolas (11 de juliol, 80 anys); Rosa Prat Freixa (1 de febrer, 88 anys), i Josep Curos Feixas (28 d'abril, 91 anys).

Enverinades per un líquid corrosiu

Les alarmes del cas van disparar-se el passat 17 d'octubre, després que una anciana interna al geriàtric La Caritat morís enverinada per un líquid corrosiu, possiblement lleixiu. Els Mossos van obrir una investigació i, al cap de poques hores, van detenir Joan Vila com a autor d'aquest primer assassinat.

L'home, que té 45 anys i vivia amb els seus pares a Castellfollit de la Roca, va confessar haver mort dues ancianes més. Segons va explicar en la seva declaració davant del jutge, el zelador va dir que havia acabat amb la vida de les víctimes per estalviar-los patiments.

El zelador es troba intern en un mòdul psiquiàtric del centre penitenciari de Can Brians. Inicialment, havia ingressat a la presó de Figueres, però al cap de pocs dies es va decidir traslladar-lo a aquesta presó, on romandrà en espera que se celebri el judici.