El geriàtric 'la Caritat' d'Olot no es creu la nova declaració del zelador Joan Vila

L'advocat diu que ha canviat tres vegades la versió dels fets i per això podria haver matat més o menys malalts

Joan Vila va declarar davant del jutge dimarts que havia mort vuit interns més de la Caritat, fent ascendir la llista de víctimes del zelador fins a les onze. Aquestes noves manifestacions de l'imputat han despertat encara més interrogants en el si de la residència on ha treballat els darrers cinc anys. Després de la declaració, el director de la Caritat i l'advocat del centre han comparegut davant una quarantena de periodistes per explicar la versió de la residència davant l'anunci de més morts.


Després de lamentar els fets i mostrar el suport a les famílies afectades, el director no ha dubtat en posar en quarantena les declaracions del zelador. 'La caritat no pot donar avui per avui credibilitat a les declaracions de l'imputat ni en allò que el perjudiquen ni en allò que el beneficien', ha declarat el director. Aquesta afirmació l'ha argumentat l'advocat del centre, Joan Cañada, que ha indicat que el zelador ha canviat fins a tres vegades la seva declaració i això els fa dubtar.

Per això, la Caritat creu que Vila o bé podria haver assumit morts que ell no ha comès o bé  no les ha confessat totes. 'Està tot obert i per determinar', ha afirmat l'advocat. Cañada també ha dit que els fa recelar els canvis en l'explicació del zelador sobre els mètodes per acabar amb la vida dels interns. El cas que va aixecar les alarmes va ser el d'una dona que presentava cremades a la boca i l'esòfag. L'autòpsia va determinar que havia ingerit algun líquid corrosiu i, de fet, Vila va reconèixer davant el jutge inicialment que va usar aquests productes en les tres morts que va reconèixer llavors, succeïdes totes l'octubre passat.

Ara bé, en la declaració de dimarts el zelador va explicar davant del jutge que havia mort vuit persones més des de l'agost del 2009 i que ho havia fet donant-los en alguns casos un còctel de medicaments o proporcionant-los una sobredosi d'insulina. Aquest caniv en el mode de matar també fa que la Caritat receli de les explicacions de Vila.

La Caritat assegura que se seguien els protocols

D'altra banda, el director del centre, Joan Sala, ha justificat que a la Caritat mai havien sospitat res i que no hi havia hagut indicis del que estava passant fins que es va destapar el cas 17 d'octubre. Sala ha explicat que es feia un seguiment constant de les malalties de les víctimes i que no els va 'sobtar' que es morissin perquè eren persones 'de fragilitat extrema'. De les 15 morts d'aquest 2010 a la Caritat, 12 havien passat durant els caps de setmana. Vila només treballava a la Caritat els dissabte, diumenges i festius.

A més, Sala ha explicat que quatre de les morts les van certificar metges de fora de la Caritat i que en cap cas es va comunicar al centre que hi haguessin indicis d'enverinament. El director també ha dit que Vila, com a auxiliar d'infermeria, s'encarregava de controlar que els pacients es prenguessin la medicació. 'No podem sospitar de tothom que treballa en aquest tipus de centre', s'ha defensat Sala.

Malgrat reconèixer que s'han seguit els protocols, el director del centre ha dit que estan treballant per revisar els controls interns per evitar que, en el futur, puguin succeir més casos d'aquestes característiques.

L'advocat del centre, Joan Cañada, ha justificat que a la causa judicial 'no hi ha un sol indici' que determini que hi ha hagut 'accions imprudents' d'alguna persona que no sigui l'imputat. Per això, defensa que tant els treballadors de la Caritat com els metges i personal d'infermeria havia seguit tots els protocols adequats. Cañada ha explicat que fins la darrera mort, que va ser la que va encendre les alarmes, ningú havia alertat 'de cap acció estranya'.

A més, Cañada ha explicat que els metges 'no fan autòpsies a tothom que mor en aquest país' sinó que es limiten a examinar a fons només els cossos que presenten símptomes d'haver mort violentament. En canvi, l'advocat defensa que, en el moment de les certificacions, cap cadàver -excepte el de la dona que va destapar el cas- presentava símptomes externs de violència.

Malgrat tot, el centre ha afirmat que assumeix la responsabilitat civil del cas i que indemnitzaran les famílies de les víctimes.