El zelador de 'la Caritat' d'Olot confessa que va assassinar vuit ancians més

Amb aquesta nova confessió, puja fins a onze la xifra total de víctimes mortes a mans de Joan Vila

Després que s'exhumessin els vuit cadàvers, Joan Vila va tornar a demanar prestar declaració davant del jutge. Eren cap a la una del migdia quan el furgó policial que el transportava des de Can Brians ha entrat als jutjats d'Olot. Durant les més de tres hores que ha durat la seva declaració, Joan Vila ha confessat haver mort vuit ancians més durant els seus torns laborals al geriàtric.


Segons ha explicat el seu advocat, Carles Monguilod, el zelador s'ha mostrat 'aparentment tranquil' mentre anava desgranant aquest llistat de noves morts. Joan Vila ha confessat els vuit assassinats després que el jutge hagi tret la llista d'interns morts al geriàtric durant els darrers anys i, d'una manera exhaustiva, li hagi anat demanant per cadascun dels ancians.

Tot i que fins i tot s'ha reculat a l'any 2005, Joan Vila ha declarat que el primer dels assassinats que va cometre va tenir lloc l'agost del 2009. 'Tot i saber quan va ser el primer, però, curiosament no ha sabut explicar els motius que l'havien empès a matar', ha explicat l'advocat del zelador, Carles Monguilod. Després d'aquest primer crim, Joan Vila ha dit que havia tornat a actuar tres mesos després, durant l'octubre de l'any passat.

Els sis assassinats restants ja els va cometre al llarg d'aquest 2010. Totes aquestes víctimes formen part de les vuit exhumacions que es van fer la setmana passada als cementiris d'Olot, Sant Salvador de Bianya i Castellfollit de la Roca.

Medicaments o insulina

El zelador ha dit que, a l'hora d'acabar amb la vida d'aquests vuit ancians, els havia fet ingerir un còctel de barbitúrics o bé -en dos dels casos- els hi havia injectat una sobredosi d'insulina per via subcutània. Durant la seva declaració, però, Joan Vila tampoc ha sabut explicar perquè a partir d'aquest octubre va escollir assassinar les seves víctimes amb lleixiu o algun líquid corrosiu.

'No sé si els psiquiatres ens podran donar alguna explicació, però el meu client tampoc ha sabut dir perquè va decantar-se per aquest mètode tan tràgic i horrorós', ha explicat Monguilod. Amb la confessió d'avui, la llista d'ancians víctimes del zelador de La Caritat ja s'eleva a onze. En concret, el zelador ha acabat amb la vida de nou dones i dos homes durant el darrer any i mig.

Durant la seva declaració, Joan Vila -que ara té 45 anys- també ha dubtat sobre si hauria mort un altre ancià. En concret, es tractava d'un dels cossos que es van exhumar la setmana passada. Tot i això, al final el zelador ha respost al jutge que creia que ell no l'havia assassinat.

Personalitat desdoblada

El zelador d'Olot ha tornat a insistir que el motiu que l'havia empès a acabar amb la vida dels ancians era que deixessin de patir, perquè se'ls estimava 'molt'. 'Fins i tot, ha reconegut que ell també demanaria que l'ajudessin a morir si es trobés en una situació semblant', ha declarat Carles Monguilod a la sortida dels jutjats.

Tot i admetre els assassinats, Monguilod també ha dit que Joan Vila també s'adona 'que no ho hauria d'haver fet'. 'Fins i tot, durant la declaració, ha arribat a dir que tant de bo que després del primer cas hagués explicat què li passava a un metge, perquè l'hauria pogut ajudar', ha afegit el lletrat.

En aquest sentit, durant la declaració, el zelador ha fet servir un símil amb els dibuixos animats per explicar al jutge com es veia a ell mateix. 'Ell ha dit que abans el que feia li semblava correcte però que ara, quan hi pensa, veu com si es desdoblés i una altra persona sortís del seu cos', ha concretat Monguilod.

L'advocat ja ha dit, però, que amb això no vol 'avançar cap conclusió psiquiàtrica', i que correspondrà als psicòlegs explicar si això té 'trascendència' a l'hora de formular la imputació contra el seu client. Per últim, Carles Monguilod també ha dit que, de moment, no li consta que s'ordenin noves exhumacions.

Posar-ho en quarantena

A més del fiscal i el seu advocat, a la declaració del zelador també hi han assistit els dos lletrats de l'acusació particular, Rafel Berga i Jaume Dalmau. Els advocats, que s'han ofert a representar les famílies de les noves víctimes, també han demanat que la confessió del zelador es posi 'en quarantena'.

'Tot el que ell diu s'ha de posar en quarantena, perquè tan aviat explica que ha matat a dues ancianes, com declara que no n'ha mort cap o eleva la xifra a vuit', ha indicat Rafel Berga. Els dos advocats també han definit l'actitud del zelador com 'aparentment tranquil·la' al llarg de la declaració. 'El jutge li anava llegint tots els noms de les possibles víctimes, mortes durant els darrers anys a La Caritat, i ell anava dient aquest sí o bé aquest no', ha conclòs Dalmau.