La direcció del geriàtric La Caritat està trasbalsada pels fets i demana tranquil·litat a interns i familiars

La germana de la víctima no creu que el zelador detingut volgués fer mal a l'anciana

'Estem en una situació que emocionalment no és gens fàcil'. Amb aquestes paraules, el gerent de 'La Caritat' ha exemplificat el trasbals que viu tant la direcció com la resta de plantilla del centre arran de la detenció del zelador. Joan Vila D. feia uns cinc anys que treballava al centre tenint cura dels ancians i, fins ara, ningú havia detectat res anormal en la seva actitud que fes preveure que sigui un 'potencial assassí', ha explicat Sala.

Fins i tot, les càmeres de seguretat que hi ha instal·lades a dins el geriàtric tampoc havien enregistrat res. 'Tothom s'ha quedat de pasta de moniato, si em permeteu l'expressió', ha declarat el director gerent. Joan Sala ha dit que el centre estava 'content' amb el zelador, i també ha defensat la professionalitat de la resta de la plantilla, perquè 'no es mereix el que està passant'.

El director gerent també ha explicat que, davant el fet que la investigació s'estén a nous casos, el centre revisarà ara les morts d'ancians que hi ha hagut al llarg dels darrers mesos. 'Si detectem una mort amb indicis de sospita, immediatament ho comunicarem al fiscal', ha indicat Sala.

De moment, els Mossos d'Esquadra creuen que Joan Vila D. podria haver mort dos interns més. La primera de les morts va tenir lloc a finals de setembre i, la segona, el passat 12 d'octubre.

En relació al producte corrosiu que va acabar amb la vida de l'anciana de 85 anys aquest cap de setmana passat, el director gerent ha explicat que al geriàtric no es fa servir salfumant. Sí que ha dit, però, que al centre s'utilitza lleixiu a l'hora de rentar la roba. 'Tenim un pla de neteja, i allà hi ha registrats els productes que es fan servir', ha precisat.

Missatge de tranquil·litat

El director gerent ha llançat un missatge de tranquil·litat als interns i als familiars dels ancians que s'allotgen al geriàtric. 'Tenim un personal molt professional, que ara ho està passant molt malament; però el centre treballa per garantir la millor atenció als interns, i col·laborarem amb tot el que calgui perquè s'esclareixin els fets', ha indicat Joan Sala.

El geriàtric 'La Caritat', una institució històrica a Olot, té capacitat per a 61 places de residència i quinze més de centre de dia. Del total de places, 39 són concertades. 'De moment, ningú ha donat de baixa cap resident arran d'aquests fets', ha conclòs Joan Sala.

La germana creu que no li volia fer mal

Fins al geriàtric, aquest matí també s'hi ha acostat la germana petita de l'anciana de 85 anys que va morir aquest cap de setmana, i que va encendre les alarmes del cas. La dona, Lourdes Gironès, ha declarat que creu que el zelador, quan la va emmetzinar, no li volia fer mal.

'Ella sempre deia que s'ofegava molt, que no duraria massa i que es moriria aviat', ha dit la germana en relació a l'estat de salut de la víctima. I ha afegit que al seu parer, no creu que hi hagi 'gent tan dolenta per fer una cosa així' sense cap motiu.

La notícia que Joan Vila D. podria ser un autèntic assassí en sèrie continua sorprenent tothom. De fet, aquest matí, l'estupor predominava entre els familiars que s'acostaven a veure els interns. La filla d'una de les internes, Margarida Sala, ha explicat que encara que tot li sembli 'increïble', està molt tranquil·la respecte l'atenció que rep la seva mare. 'Em sembla increïble que hagi fet tot el que es diu, i si realment ha estat així segur que era per ajudar', ha indicat Sala.

Un home normal d'una família 'de tota la vida'

Els veïns de Castellfollit de la Roca (Garrotxa), on el zelador vivia amb els seus pares, comenten sorpresos els macabres esdeveniments que ara rodegen aquesta família, una de les 'de tota la vida' al poble. Joan Vila D. fa uns cinc anys que treballava a 'La Caritat', després de muntar una perruqueria a Figueres i que el negoci no li sortís massa bé.

Les versions de les famílies que tenen parents a la residència són coincidents. Tothom recorda el zelador com algú que 'tractava molt bé els avis' i cap al qual els interns 'només tenen bones paraules'. 'O s'ha xalat o realment ho feia per ajudar-les', apunta una veïna, que prefereix no revelar el seu nom.

Talls de cabell i manicura de regal d'aniversari

Tan atent era amb els inquilins de la residència que, aprofitant la seva experiència com a perruquer de la seva etapa professional anterior, Joan Vila D. obsequiava amb un tallat de cabell o una manicura les àvies que celebraven el seu aniversari.