Presó provisional per l'assassí confés d'almenys tres dones del geriàtric d'Olot

Va matar les ancianes per 'eutanasiar-les', afirma l'advocat de l'acusat

  • Joan Vila abandonant 'la Caritat' després de fer una inspecció ocular al centre © ACN
    Joan Vila abandonant 'la Caritat' després de fer una inspecció ocular al centre © ACN
  • Els Mossos d'Esquadra traslladen a Joan Vila en cotxe policial fins a la presó de Figueres © ACN
    Els Mossos d'Esquadra traslladen a Joan Vila en cotxe policial fins a la presó de Figueres © ACN

Monguilod ha demanat, juntament amb el fiscal, que es realitzin proves psiquiàtriques a l'acusat per determinar el seu estat mental. De les gairebé quatre hores de declaració davant del jutge, ha transcendit que Joan Vila té un caràcter maniacodepressiu, i que està en tractament 'des de fa 20 anys'. De fet, prenia entre sis i set pastilles diàries per combatre la depressió. A més, al seu lloc de feina la policia ha trobat ampolles amb contingut alcohòlic, les quals el zelador barrejava amb els medicaments que prenia.

El jutge ha autoritzat l'exhumació dels cadàvers de les dones mortes els dies 12 i 16 d'octubre de manera 'imminent' per esclarir les causes exactes de la defunció. Vila ha afirmat no recordar 'exactament' amb quin producte les va enverinar, tot i que ha apuntat que almenys en una ocasió va utilitzar 'lleixiu'. Segons el seu advocat ha estat 'taxatiu' en negar que hagués mort cap persona més en els cinc anys que porta treballant al geriàtric.

La policia el va detenir el passat 17 d'octubre

Joan Vila va ser detingut diumenge passat com a presumpte autor de l'assassinat d'una dona de 85 anys amb qui convivia al geriàtric. La dona va ingressar molt greu a l'hospital d'Olot de matinada i al cap de poques hores va morir com a conseqüència d'haver ingerit algun producte tòxic. Aquesta va ser la última víctima del zelador, però l'única que va generar sospites en l'actuació de Vila, fins aquell moment, i segons companys de feina i familiars de persones ingressades, una persona 'entranyable'. L'interrogatori dels mossos d'esquadra va aconseguir que Vila confessés haver fet el mateix amb altres persones ingressades al geriàtric 'la Caritat' durant els darrers dies. Les càmeres de seguretat del propi geriàtric han ajudat a fer avançar la investigació policial, que encara no ha acabat.

Els treballadors del geriàtric estan 'trasbalsats'

Els fets van tenir lloc al geriàtric 'la Caritat' d'Olot és un edifici centenari on la majoria dels ancians no tenen recursos econòmics. En conèixer la notícia, la direcció del geriàtric va negar haver sospitat en cap moment del zelador i es va posar a disposició dels mossos d'esquadra. El director, Joan Sala, ha afirmat que l'equip del centre està 'trasbalsat', però alhora ha transmès un missatge de tranquil·litat a les famílies: 'de moment, ningú ha donat de baixa a cap familiar', va assegurar dimecres passat.

Una persona 'molt atenta'

Els veïns de Castellfollit de la Roca, on Vila vivia amb els seus pares, també es mostraven sorpresos després de conèixer la notícia. Al municipi, ell era considerat un home 'normal' i d'una família 'de tota la vida', segons comenten. Fins i tot es mostrava 'molt atent' amb els pacients del geriàtric, en el qual treballa des de fa cinc anys. Tan atent que, aprofitant la seva experiència com a perruquer de la seva etapa professional anterior, Joan Vila obsequiava amb un tallat de cabell o una manicura les àvies que celebraven el seu aniversari. Alguns familiars, inclosa la germana de la última víctima del zelador, no volen creure que hi hagi malícia en els seus actes: 'potser volia ajudar-los', han manifestat diverses veus els darrers dies.

Maniacodepressiu en tractament

l zelador del geriàtric La Caritat d'Olot, Joan Vila, té un caràcter maniacodepressiu i segueix tractament des de fa 20 anys. Així ho ha explicat el seu advocat, Carles Monguilod, a la sortida de la declaració davant del jutge d'aquest dijous, que ha durat quatre hores. L'advocat ha afegit que tot i prendre's entre sis i set pastilles diàries contra la depressió, Vila feia un consum 'desmesurat' de begudes alcohòliques al seu lloc de treball. De fet, segons ha explicat, els Mossos d'Esquadra li han trobat diverses ampolles d'alcohol a la feina. Monguilod ha assenyalat que Vila patia ansietat i depressió, cosa que feia que el seu estat d'ànim es veiés alterat entre l'eufòria i la depressió.

Monguilod ha explicat que en el moment en què va matar les tres dones estava en un moment 'd'eufòria' a causa de la barreja entre les pastilles contra la depressió i l'alcohol.

Segons Monguilod, durant la declaració, Vila ha explicat que quan feia ingerir els productes tòxics a les ancianes amb l'objectiu de fer-les morir 'se sentia bé'. I ha afirmat que ho va fer perquè 'alguna de les víctimes li ho va demanar'.

Tant el fiscal com el propi advocat han coincidit a demanar un estudi psiquiàtric de Vila per poder determinar les causes de la seva actuació.