El Festival Castell de Peralada registra una ocupació del 92% en l'edició del 2018

26.500 espectadors en total s'han passat pel certamen

 • Miquel González - Shooting
  Fotos: Miquel González - Shooting
 • Toti Ferrer
  Fotos: Toti Ferrer
 • Toti Ferrer
  Fotos: Toti Ferrer
 • Miquel González - Shooting
  Fotos: Miquel González - Shooting
 • Toti Ferrer
  Fotos: Toti Ferrer

El Festival Castell de Peralada clou després de set setmanes, una ocupació del 92% i 26.500 espectadors en una edició on s’han estrenat dues noves produccions operístiques d’una programació amb quatre títols d’òpera i quatre espectacles de dansa. El cap de setmana de la lírica Peralada ha acollit un 40% de públic internacional, en una edició on han destacat grans noms com Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Svetlnana Zhakarova o Santana.

L’aposta per la nova creació i el recolzament a la jove cantera lírica del país, han reafirmat un cop més, el ferm compromís del festival amb el gènere.

Aquesta edició ha estat la primera que s’ha fet sense Carmen Mateu de Suqué, fundadora del Festival de Peralada, que ens va deixar a principis d’aquest any. Tot i el repte de no comptar amb la seva complicitat, el seu llegat s’ha mantingut i han destacat especialment els espectacles de lírica i dansa, dues de les seves passions i que van ser el leitmotiv de la creació del Festival, ara fa ja 32 anys. Ara ha agafat el relleu la seva família, encapçalada per Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada. El concert inaugural de la 32a edició, Rèquiem, de Verdi es va fer en record a Carme Mateu, una inauguració que va comptar amb les veus de Leah Crocetto, Ekaterina Gubanova, Charles Castronovo, Alexander Vinogradov, i el Coro Intermezzo, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la direcció de Giampaolo Bisanti. A més, la Biblioteca del Castell acull fins el juny de l’any vinent, l’exposició Carmen Mateu, el llegat de les arts, en homenatge a la figura d’aquesta gran mecenes de la cultura.

Desprès de set setmanes d’espectacles, el Festival s’acomiada fins l’any vinent i ho fa amb il·lusions renovades i nous reptes com és haver acceptat la invitació de la Royal Opera House de Muscat per portar la Madama Butterfly, en coproducció amb la Deutsche Oper Am Rhein, que es va veure l’any passat a Peralada, amb direcció escènica de Joan Antón Rechi. Aquesta serà la primera incursió del Festival al continent asiàtic, tot i que no és la primera vegada que projectes de Peralada tenen repercussió a nivell internacional.

Un any més, s’ha continuat apostant per la qualitat dels espectacles i per l’excel·lència de les propostes, dues premisses que són la base principal a l’hora de dotar de contingut artístic cada festival. En aquest sentit, aquesta edició ha acollit dues estrenes absolutes com són el projecte musical de Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquiza, i El Bis, que també és producció pròpia. Quan a noves produccions, s’han estrenat dues òperes, Acis & Galatea de Haendel i La Flauta Màgica de Mozart. S’ha vist per primera vegada a Espanya els espectacles de dansa Amore amb Svetalna Zakharova, Giselle del Ballet Du Capitole i Folia de Mourad Merzouki, i han estrenat a Catalunya Serrat i María Pagés.

Cal també destacar que a més de fer propostes de gran format a l’Auditori Parc del Castell el festival programa en altres espais amb aforament reduït com són l’Església i el Claustre del Carme. Com a novetat, aquesta edició s’han estrenat dos nous escenaris, la Finca Malaveïna, on es va fer un vespre de maridatge de vins i jazz, amb Ignasi Terrassa Trio i una de les terrasses de l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf, on es va estrenar l’espectacle El Bis, del jove regista Rafael R. Villalobos i que va tenir com a protagonista al contratenor Xavier Sabata, artista resident del Festival 2018, i la formació barroca Vespres d’Arnadí dirigits per Dani Espasa.

La lírica

La Flauta Màgica, de Mozart i Acis & Galatea de Haendel, són les dues òperes de producció pròpia del Festival 2018. En el cas de La Flauta Màgica, ha representat la primera vegada que el prestigiós director teatral, Oriol Broggi, ha dirigit una òpera. Amb un muntatge escènic molt minimalista es va voler donar protagonisme als intèrprets i a la música. La flauta màgica de Peralada ha comptat amb un repartiment de luxe; Andreas Bauer, Liparit Avetisyan, Christopher Robertson, Gerard Farreras, Vicenç Esteve Madrid, Kathryn Lewek. Olga Kulchynska. Anaïs Constans, Mercedes

Gancedo i Anna Alàs, Júlia Farrés-Llongueras, Adrian Ërod. Francisco Vas i Lluís Soler. El paper de Lluís Soler, que va fer de narrador de la història, va estar un element clau que
va reforçar el seguiment de l’argument d’aquest viatge iniciàtic. El Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta de Josep Pons, van acabar de posar harmonia al conjunt de les dues funcions que es van fer i que van estar llargament aplaudies. Acis & Galatea de Haendel ha tornat al festival, després d’una absència de 22 anys, amb una versió fresca i naturalista del director d’escena Rafael R. Villalobos. Va dirigir aquesta nova proposta del Festival i per la qual, va comptar amb la batuta de Fausto Nardi dirigint l’orquestra Vespres d’Arnadí i amb un elenc de joves veus amb Roger Padullés, Lucía Martín-Carton, Víctor Sordo, Hugo Bolívar i Josep-Ramon Olivé. Un any més, el Festival ha continuat creixent en estrenes, encàrrecs i projectes singulars que doten d’identitat i singularitat aquest esdeveniment d’estiu de la Costa Brava. Així, també s’ha pogut escoltar l’òpera Rinaldo de Haendel, on el contratenor català, Xavier Sabata va presentar per primera vegada a Espanya, la versió íntegre d’aquest títol que el mateix Haendel va reescriure el 1731 pel castrato Senesino. L’Església del Carme va ser l’escenari idoni on es va desenvolupar aquesta historia de templers i creuats amb una versió en concert molt teatral. El canal Mezzo va enregistrar aquest espectacle i l’emetrà en diferit els proper mesos.

El cap de setmana del 27, 28 i 29 de juliol es van concentrar grans veus líriques a Peralada amb les actuacions del tenor, Javier Camarena a l’església del Carme. Camarena va debutar a Peralada amb un bell concert que es va emetre en directe per TVE. L’endemà, el tenor Jonas Kaufmann va omplir l’Auditori en un concert que va ser el retrobament amb el públic de Peralada a qui va presentar el seu millor repertori francès i wagnerià, acompanyat per l’Orquestra Titular del Teatro Real de Madrid, sota la direcció del mestre, Jochen Rieder. L’òpera Thaïs, versió concert, amb Plácido Domingo i la soprano Ermonela Jaho, com a protagonistes, va tancar un cap de setmana d’alta lírica en la que es va registrar una important presència de públic internacional, un 40%, de procedències com França, Alemanya, Suïssa, El Regne Unit o Àustria, entre d’altres. El tenor, Josep Bros ha rebut aquest any la Medalla d’Honor del Festival de Peralada coincidint amb el recital líric que va oferir a l’església del Carme del Castell. El Festival ha volgut reconèixer la gran tasca professional i el vincle del tenor amb Peralada on va debutar fa 25 anys, coincidint amb l’inici de la seva carrera que l’ha portat a actuar en teatres de tot el món.