Svetlana Zakharova enamora i hipnotitza al públic de Peralada

L'estrana d''Amore' a nivell estatal ha portat el ballet del Bolxoi a Catalunya

La prestigiosa ballarina russa Svetlana Zakharova va captivar ahir al vespre el públic del Festival de Peralada (Alt Empordà) amb el seu espectacle 'Amore'. La ballarina, acompanyada sobre l'escenari per algunes de les estrelles del Teatre Bolxoi, va reflexionar sobre les diferents maneres de viure i entendre l'amor -d'aquí el títol de l'espectacle- a través de la bellesa del moviment i al so d'algunes obres emblemàtiques de Txaikovski, Bach i Mozart.

Zakharova és una figura cabdal del ballet del segle XXI. És famosa per la seva interpretació sublim dels paper clàssics més importants, avalada per una carrera meteòrica que l'ha dut a actuar com a artista principal en diverses companyies de Tòquio, París, Roma, Milà, Munic, Viena o Nova York, entre d'altres. La ballarina es va formar durant sis anys a l'Escola de Coreografia de Kíev i, després d'obtenir el segon premi en el concurs internacional de joves ballarins l'any 95, va ser admesa i va entrar directament al tercer curs de l'Acadèmia del Ballet Vaganova (un cas únic en la història de l'escola), on s'hi va graduar amb només 17 anys. Amb 18 va aconseguir el paper protagonista de Giselle, passant per davant de tot el cos de ball de la companyia. L'any 2003 va entrar a formar part del Ballet del Bolxoi i des de llavors ha assolit importantíssimes fites dins el món de la dansa que l'han posicionat com a una de les ballarines de més prestigi arreu del món.

L'espectacle 'Amore' va començar amb Francesca de Rimini (interpretada per Zakharova), una composició de Txaikovski que relata una tràgica història de dos amants descoberts pel marit de Francesca. La ballarina va enlluernar al públic durant 25 minuts amb una excel·lent i cuidadíssima posada en escena, amb una impecable i hipnòtica dansa clàssica amb algunes subtils pinzellades contemporànies.

La segona part de l'espectacle va continuar amb 'Rain before it falls', on es parlava sobre els clar-obscurs a l'hora de prendre decisions controvertides a la vida en el terreny amorós. La coreografia abstracta de De Bana, interpretada per Zahkarova i ell mateix -amb un tercer personatge interpretat per Denis Savin- fusionava la dansa clàssica i contemporània al ritme d'una combinació de composicions de Bach, Ottorino Respighi i Carlos Quintana-Pina. 

'Amore' acabava amb 'Strokes through the tail', una composició alegre, divertida i elegant al ritme de la 40ª simfonia de Mozart, fusionant la sanda clàssica amb la més espontània de les contemporànies. "Després d'escoltar-la vaig començar a veure les notes negres moure's com una dansa per sobre les pentagrama. Al principi semblava alegre, després bonic amb un toc de malenconia i sempre hi havia un toc d'humor. Aviat les notes es van metamorfosar en ballarins i vaig veure amb claredat cinc homes i una ballarina exquisida", deia Zakharova sobre aquesta coreografia. 

Les grans estrelles del Teatre del Bolxoi van acabar l'espectacle ovacionats per un públic emocionat i agraït per haver sigut testimoni de l'exquisida bellesa del moviment. Entre nombrosos 'bravos' Svetlana Zakharova i els ballarins i ballarines que l'acompanyaven damunt l'escenari van rebre uns rams de flors cortesia dels organitzadors i es van acomiadar dels assistents a l'auditori del Castell de Peralada que obre l'última setmana d'aquesta 32ena edició del Festival.