Ajuntament i col·lectius d'immigrants de Salt demanaran a Justícia que sigui implacable amb els reincidents

Els nouvinguts se sumaran a les demandes fetes pels autòctons i reclamaran més mà dura al Departament

  • Mentre durava la reunió a l'exterior s'han viscut alguns moments de tensió entre auctòctons i immigrants © Marc Estarriola
    Mentre durava la reunió a l'exterior s'han viscut alguns moments de tensió entre auctòctons i immigrants © Marc Estarriola
  • Imatge d'unitat de tots els representants de la comunitat magrebina, amb l'alcaldessa en primer terme.
    Imatge d'unitat de tots els representants de la comunitat magrebina, amb l'alcaldessa en primer terme.
La reunió entre l'ajuntament, cossos de seguretat i representants de col·lectius d'immigrants ha deixat un bon regust de boca. Després de dues hores de trobada, totes les parts han coincidit en afirmar que la preocupació per la seguretat no és només d'uns o altres i també han reivindicat la seva pertinença a Salt i les ganes de treballar per millorar la convivència entre veïns.

Amb aquesta voluntat, la setmana que ve es convocarà una reunió entre associacions de veïns, comerciants i entitats formades majoritàriament per magrebins per signar conjuntament la carta que demana a la Justícia un estricte compliment del codi penal. 'Si els nouvinguts signem aquesta carta seria molt important, perquè fins ara se'ns ha acusat de ser reincidents a nosaltres i amb la signatura de la carta demanem que les coses canviïn', ha manifestat des de l'associació Codenaf-Catalunya Mohamed Houri

A banda d'aquest acord, els més joves, que ja havien expressat les seves queixes per les nombroses identificacions policials dels darrers dies, han decidit també implicar-se en la vida associativa de Salt i per això crearan una nova entitat, Joves per Salt, que ajudi a canalitzar els seus neguits i poder-se comunicar tant amb l'ajuntament com amb d'altres entitats que ja existeixen.

Altres idees que han sorgit durant la reunió ha estat la creació d'un manifest conjunt, signat per totes les entitats del poble sense considerar-ne la procedència, per manifestar públicament els neguits dels veïns entorn la seguretat i la delinqüència. 'Tots estem d'acord que els delinqüents reincidents o bé han d'anar a la presó o bé han de ser expulsats del país', ha afirmat l'alcaldessa, Iolanda Pineda, que també ha apuntat la voluntat de crear una taula per la convivència, on es puguin asseure a dialogar veïns de totes les procedències per marcar objectius comuns per la convivència. 'Volem crear un tot, que plegats lluitem per l'objectiu comú de la convivència', ha afirmat.

A la reunió hi ha assistit el diputat del PSC Mohamed Chaib que ha demanat una 'solució política' al problema de la reincidència i també ha exigit que municipis com Salt, amb alts nivells d'immigració, disposin de més recursos públics per fer front a l'arribada de nouvinguts, més en moments de crisi econòmica com l'actual.

Calmar ànims

No obstant això i més enllà d'acords concrets, la reunió tenia la voluntat de calmar els ànims i rebaixar la tensió que les demandes de més seguretat havien generat entre autòctons i nouvinguts a Salt. Per això, saltencs de procedència estrangera han volgut fer sentir la seva veu i donar una imatge d'unitat i treball pel bé del municipi. 'Demanem que es passi pàgina, tots som de Salt i estem oberts per arreglar problemes', ha afirmat Younes Oussaid, membre de l'associació Almohajiren Alagareba.

'Cal parlar de tu a tu dels problemes diaris de tothom, per això cal que ens asseguem plegats autòctons i nouvinguts', apuntava des de l'associació Codenaf-Catalunya en Mohamed Houri. La Saïda Benchallal ha assistit a la reunió amb l'objectiu de 'trencar estereotips' entorn la dona musulmana. 'Jo vull acallar tòpics i per això m'he ofert a participar en la futura associació dels joves', reconeix. En Mohamed Ataouil, al capdavant de l'associació Al Hilal, respirava tranquil després de dies de tensions. 'Gràcies a Déu que hem arribat a un acord i ara estem tots més tranquils', ha expressat.

Continuaran les identificacions

Un dels fets que més havia molestat els joves d'origen immigrants havien estat les nombroses identificacions -fins a 300 per setmana- que la policia local havia estat fent els darrers dies pels carrers del centre del municipi. La voluntat era que la presència policial rebaixés el nombre de robatoris que se succeïen i així també fer veure als delinqüents habituals que se'ls vigilava.

Ara bé, aquestes identificacions havien molestat alguns joves del municipi que es van arribar a manifestar en contra d'això a les portes de l'ajuntament, el dijous passat, ja que alguns havien arribat a ser identificats tres i quatre vegades al dia. La reunió també ha estat l'escenari per tractar aquest tema. L'alcaldessa ha reiterat la 'bona feina que està fent la policia' i ha manifestat que les 'identificacions continuaran'. No obstant això, ha afirmat que s'ha obert un canal de comunicació amb els Mossos d'Esquadra i la Policia Local perquè qualsevol jove que se senti molest pugui expressar-los la seva opinió.

'Es tracta de ser curosos i, per exemple, fer les identificacions amb una mica més de discreció', ha apuntat també l'alcaldessa. Pineda ha afirmat que les identificacions ja han anat a la baixa i que la presència de més policia al carrer als torns de tarda i nit ha tingut els seus resultats. En una setmana, el nombre de robatoris ha passat de 15 a només 4.

L'alcaldessa també ha afirmat que des del Departament d'Interior els han garantit presència dels Mossos d'Esquadra 'les 24 hores del dia, set dies la setmana i 365 dies l'any' i que la reestructuració dels torns a la policia local –més nombrosos als torns de nit- es pot mantenir així fins al juny.
  • L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, diu que les identificacions per part de la policia no s'acabaran i es faran sempre i quan sigui necessari
  • El portaveu de l'associació Almohajiren Almagareba, Younes Oussaid, demana 'passar pàgina' i anar plegats per demanar més seguretat al municipi
  • Un dels portaveus de la futura associació Joves per Salt, Abderrahman Bougassal, destaca els acords als quals s'ha arribat aquest vespre i diu que permetran treballar per 'l'harmonia al municipi'