Uns 200 immigrants es manifesten a Salt contra el racisme i els controls policials

La trobada esporàdica ha tingut lloc davant de l'Ajuntament i ha durat poc més de mitja hora

  • Durant mitja hora han cridat consignes com 'no som lladres' i 'policia racista' © ACN
    Durant mitja hora han cridat consignes com 'no som lladres' i 'policia racista' © ACN
  • Els immigrants s'han aplegat davant de l'Ajuntament © ACN
    Els immigrants s'han aplegat davant de l'Ajuntament © ACN
'Fora racistes', 'no som lladres' o 'policia racista' han estat algunes de les proclames que els 200 immigrants han cridat a les portes de l'Ajuntament. Ha estat una manifestació espontània que ha començat quan un grup de joves ha començat a cridar enmig de la plaça perquè afirmen que n'estan 'tips' de ser víctimes del racisme i de que la policia sempre els identifiqui a ells 'només perquè som immigrants'.

Aquest dijous al migdia ja hi ha hagut enfrontaments amb alguns veïns quan els han acusat de ser els culpables de l'augment dels robatoris i de la inseguretat a la població. 'A nosaltres també ens roben', han cridat alguns dels manifestants que lamenta que culpabilitzin a tots els veïns d'origen immigrat de ser delinqüents.

Quan ha aparegut la policia, que s'ha mantingut a una distància prudencial i no ha intervingut, s'han convertit en el focus de les crítiques dels manifestants. En la darrera setmana la policia local ha intensificat les identificacions al carrer per tenir localitzats possibles sospitosos i els joves que s'han aplegat a la plaça de davant l'ajuntament critiquen que 'només identifiquin immigrants'.

'T'agafent al mig del carrer i això no pot ser perquè no et respecten i no tenim dret a la intimitat', ha explicat un dels joves manifestants a un tècnic municipal. 'Si no pareu, tot els que estem avançant ho perdrem', ha assegurat el tècnic que instava els joves perquè abandonessin la protesta.

Entre el mediador i els líders de les comunitats immigrades han calmat els ànims dels manifestants que, després de gairebé mitja hora de crits i tensió, han optat per abandonar la protesta. 'Teniu raó, ara es para tot', ha conclòs un dels joves als que han actuat com a mediadors.

Resposta a les manifestacions del matí


La reacció d'aquest grup d'immigrants ha estat fruit de les manifestacions que aquest matí han tingut lloc davant de l'Ajuntament de Salt on s'ha increpat a diversos nouvinguts. La tensió ha anat en augment i els veïns han començat a increpar alguns veïns d'origen magrebí. 'Què en penses dels robatoris i les violacions que fan els teus paisans', ha preguntat un dels homes a un jove originari del Nador, Morad El Hassani. El Hassani ha començat a respondre dient que ell no ha robat a ningú, però la policia ha optat per separar-los per evitar que l'enfrontament anés a més. Mentrestant, alguns veïns anaven cridant 'fora, fora'.

Tot i que s'han adreçat insults mutus, els enfrontaments no han arribat a més. Tot i això, El Hassani no descartava que quan no hi hagi la policia per separar-los les coses 'vagin a més'.

'No hi ha més delictes que abans, nosaltres som un ciutadà més i paguem impostos i hipoteques com els demés', ha afirmat El Hassani que opina que hi ha partits polítics –concretament CiU i el PP- que estan utilitzant la immigració per crear tensió entres veïns i accedir a l'alcaldia de Salt. 'Ens sentim utilitzats', ha afirmat el jove.

Per la seva banda l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, després dels dos episodis de tensions ha fet aquest matí una crida a la serenitat. Pineda ha afirmat que tothom s'ha d'asserenar, tant associacions com veïns, i deixar de fer manfiestacions perquè les darreres mesures que han endegat per millorar la seguretat al municipi puguin tenir efecte. 'Ja hem tingut tots l'oportunitat de manifestar-nos i de fer les reclamacions a tot arreu, ara toca serenitat, tranquil·litat i que ens deixin treballar', ha conclòs l'alcaldessa.
 
  • Uns joves es queixen a un dels mediadors de l'ajuntament que la policia els registra a diari al carrer sense haver fet res
  • Els crits dels manifestants ofeguen l'intent d'un mediador de posar pau entre els joves
  • Els joves cridant 'fora racistes' i 'no som lladres'
  • Un dels mediadors convenç a un dels joves perquè deixin de protestar
  • Un home intenta parlar amb els manifestant dient que ell també és emigrant perquè va venir a Catalunya fa molts anys però els mediadors li demanen que millor calli.