L'alcaldessa de Salt rebutja 'els crits i els insults' de la manifestació d'ahir al ple

Pineda desvincula l'increment d'inseguretat entre els ciutadans amb l'arribada d'immigració

L'alcaldessa de Salt ha insistit aquest matí que l'Ajuntament treballa per combatre la inseguretat al municipi. Iolanda Pineda ha dit que s'han reforçat els patrullatges de la Policia Local –només la setmana passada es van fer més de 300 identificacions- i que, des de mitjans de febrer, els Mossos d'Esquadra també han reforçat la presència nocturna al municipi.

Pineda ha recordat que ella mateixa reclama més seguretat al municipi, i que fins i tot, 'a darrere dels cartells de la manifestació d'ahir, també hi podia estar jo'. Això sí, tot i compartir l'objectiu de la protesta, l'alcaldessa ha deixat clar que rebutjava enèrgicament tant el to com la manera en què es va portar a terme. 'No accepto ni tolero els crits i els insults que hi va haver', ha ressaltat Pineda.

Precisament, dins l'ordre del dia del ple que es va haver de suspendre, hi havia dos punts relacionats amb la millora de la seguretat a Salt. Un d'ells feia referència a l'increment de plantilla de la Policia Local (amb tres nous agents) i el segon, a la instal•lació de càmeres de vídeovigilància en espais públics del municipi. En total, per aquest 2010 s'assignava una partida de 90.000 euros per posar-ne a la plaça Catalunya, a la Massana i al sector centre.

'Puc entendre que hi hagi gent que hagi estat víctima de robatoris, i que la indignació i la ràbia hagin crescut fins a desembocar en situacions com la d'ahir', ha assegurat Pineda. I ha afegit: 'Però també és cert que treballem per combatre la inseguretat, i que els resultats s'han d'anar veient a partir d'ara'.

L'alcaldessa també ha llançat una crida d'auxili perquè tant la Generalitat com l'Estat s'impliquin a l'hora de combatre la inseguretat. En especial, Iolanda Pineda ha estat incisiva reclamant que no es permeti als reincidents sortir al carrer poques hores després de tornar a estar detinguts. 'Tenim persones a qui s'ha detingut fins a 44 vegades; per tant, demano un estricte compliment de la llei, intentant evitar situacions que creïn impunitat en aquests casos'.

'Arribo a pensar que no hi ha moltes persones que delinqueixin, però si un lladre roba 25 vegades, què coi hi ha al carrer?', s'ha preguntat Pineda. L'alcaldessa també ha dit que no és just que siguin, precisament, 'els ciutadans els qui hagin d'aguantar situacions com aquestes'.

Desvincular la immigració

Iolanda Pineda també ha estat taxativa a l'hora de desvincular la protesta d'ahir, reclamant més seguretat, amb l'índex d'immigració que hi ha a Salt. L'alcaldessa no ha negat que hi hagi conflictes de convivència amb els nouvinguts, perquè 'en deu anys, passar d'un 6 a un 43% d'immigració no es paeix, per molt bona voluntat que hi posem'.

Tot i això, però, Pineda ha volgut deixar molt clar que pensar en el binomi delinqüència-immigració és un error. 'L'increment de la immigració afecta problemes de convivència i al carrer, no ens n'amagarem pas; però en cap cas es pot passar a relacionar delinqüència amb immigració', ha assegurat Pineda.

El ple, per dijous

Després que la protesta d'ahir obligués a suspendre el ple municipal, l'Ajuntament de Salt ha convocat la nova sessió per aquest dijous a dos quarts de dotze del matí. Durant la compareixença que han fet avui tant l'alcaldessa com el primer tinent d'alcalde, Joan Boada, també s'ha posat en dubte que els 200 manifestants acudissin a la convocatòria de manera espontània.

'És evident que algú va moure fils, perquè els cartells d'impremta que lluïen alguns concentrats no es fan en poca estona', ha assegurat el tinent d'alcalde. Per la seva banda, l'alcaldessa també ha dit que ni les associacions de veïns ni les de comerciants tenen res a veure amb la protesta, independentment que algun dels seus membres pogués haver anat a la concentració a títol individual.
  • Iolanda Pineda, afirma que comparteix l'objectiu de reclamar més seguretat però rebutja els crits i els insults
  • L'alcaldessa desvincula la immigració amb la sensació d'inseguretat al municipi.