Enfrontaments a Salt entre veïns i immigrants acusats de ser els 'culpables de la inseguretat' al municipi

Al carrer s'han encarat amb un grup de nouvinguts i aquests s'han intentat defensar

  • La policia ha desallotjat els veïns que escridassaven l'alcaldessa al ple.
    La policia ha desallotjat els veïns que escridassaven l'alcaldessa al ple.
  • Enfrontament a les portes de l'Ajuntament de Salt © ACN
    Enfrontament a les portes de l'Ajuntament de Salt © ACN
Elevats moments de tensió s'han viscut de nou aquest matí al plenari municipal de l'Ajuntament de Salt després que alguns veïns han interromput  la sessió amb crits de protesta contra l'alcaldessa del municipi, Iolanda Pineda (PSC). Per la seva banda, la socialista s'ha vist obligada a alertar a la Policia Local perquè desallotjes als manifestants per tal de no haver de suspendre de nou el ple com ja va passar aquest dilluns. Els crits han començat quan l'alcaldessa ha demanat als assistents que apaguessin els telèfons mòbils per evitar interferències amb la megafonia. Davant aquesta petició, un dels veïns presents a la sala ha cridat: 'No tenim mòbils, ens els han robat', fet que ha donat lloc a crits i insults. Seguidament, això ha encès a un altre grup de persones que han dit: 'No puc dormir des de fa un mes per por'; 'No tenim policia en aquest poble' i fins i tot han dirigit crits de 'marxa ja de Salt' a la mateixa alcaldessa. 'No penso permetre que es torni a suspendre el ple, si us plau, desallotgin a la gent que provoca aldarulls', ha demanat l'alcaldessa de Salt. Tot i que d'entrada aquest grup de quatre veïns s'hi han resistit, finalment han acabat abandonant la sala. Un cop fora de l'Ajuntament de Salt, han explicat que han anat al ple per reclamar més seguretat a la població i han criticat la falta d'efectius policials a Salt i els robatoris continus. Després dels desallotjaments s'han quedat una vuitantena de persones a l'interior de la sala de plens mentre que un centenar de veïns estaven fora del consistori reclamant mesures urgents per assegurar la seguretat al municipi. Encara que han volgut tornar a entrar al ple, la policia no els ha deixat.

La tensió ha anat en augment i els veïns han començat a increpar alguns veïns d'origen magrebí. 'Què en penses dels robatoris i les violacions que fan els teus paisans', ha preguntat un dels homes a un jove originari del Nador, Morad El Hassani. El Hassani ha començat a respondre dient que ell no ha robat a ningú, però la policia ha optat per separar-los per evitar que l'enfrontament anés a més. Mentrestant, alguns veïns anaven cridant 'fora, fora'.

'Si n'hi ha uns quants que roben, no poden donar la culpa a cent', ha afirmat El Hassani que explica que últimament les tensions estan anant a més i no descarta que hi hagi nous enfrontaments. 'Ens sentim ofesos, si ens diuen moros, en estan insultant', ha exposat l'home erigint-se com a portaveu de la població nouvinguda. Mentrestant, a l'alta banda de la plaça un altre veí de Salt, Antoni, ha afirmat que a les nits no pot dormir perquè hi ha un bar de clients majoritàriament d'origen immigrat on 'sempre hi ha merder'.

Tot i que s'han adreçat insults mutus, els enfrontaments no han arribat a més. Tot i això, El Hassani no descarta que quan no hi hagi la policia per separar-los les coses 'vagin a més'. De moment, com a resposta als 'insults i al racisme' la comunitat immigrada de Salt està preparant una manifestació per a la setmana vinent.

'No hi ha més delictes que abans, nosaltres som un ciutadà més i paguem impostos i hipoteques com els demés', ha afirmat El Hassani que opina que hi ha partits polítics –concretament CiU i el PP- que estan utilitzant la immigració per crear tensió entres veïns i accedir a l'alcaldia de Salt. 'Ens sentim utilitzats', ha afirmat el jove.

CiU diu que no hi té res a veure

El portaveu del grup municipal Convergència i Unió (CiU), Jaume Torramadé, ha negat aquesta acusació i critica que 'enlloc de buscar solucions hi hagi gent que busqui culpables'. 'No crec que hi hagi algú que mobilitzi els ciutadans perquè vinguin a rebentar un ple per una qüestió partidista', ha afirmat Torramadé. El portaveu de CiU ha ofert el seu suport a l'equip de govern per solucionar la situació.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, després dels dos episodis de tensions ha fet una crida a la serenitat. Pineda ha afirmat que tothom s'ha d'asserenar, tant associacions com veïns, i deixar de fer manfiestacions perquè les darreres mesures que han endegat per millorar la seguretat al municipi puguin tenir efecte. 'Ja hem tingut tots l'oportunitat de manifestar-nos i de fer les reclamacions a tot arreu, ara toca serenitat, tranquil·litat i que ens deixin treballar', ha conclòs l'alcaldessa.
  • Moment en que l'alcaldessa de Salt ha demanat que desallotgessin els veïns que provocaven aldarulls
  • Els veïns que han desallotjat del ple acusen els nouvinguts de ser els culpables de la inseguretat i l'augment de la delinqüència al municipi
  • Els veïns nouviguts critiquen que els acusin de robar i afirmen que són un ciutadà més de Salt
  • Mourad El Hassani, que s'ha erigit portaveu dels nouvinguts, afirma que se senten insultats i no descarta que els problemes vagin a més.
  • Els veïns que han desallotjat del ple afirmen que tenen por de sortir al carrer i que els robatoris són constants