Joan Saura diu que a Salt no s'ha produït un augment de delinqüència i fa una crida a la calma

El conseller d'Interior aconsella no barrejar temes de 'convivència' amb els d''inseguretat'

Segons el conseller d'Interior, Joan Saura, l'índex de delictes registrats a Salt al llarg d'aquests dos primeres mesos ha estat el mateix que el de l'any passat per aquest mateix període. El conseller ha llençat un missatge tranquil·litzador entre la població del municipi gironí i ha advertit que no és bo 'barrejar els temes d'inseguretat amb els de convivència'. En aquest sentit, ha recordat les paraules de la setmana passada del secretari general del departament d'Interior, Joan Boada, que va anunciar la construcció de la futura àrea regional dels Mossos d'Esquadra a Salt.

Pel que fa al reforç policial que s'està portant a terme al llarg d'avui al municipi, Saura ha comentat que aquest es mantindrà 'fins que hi hagi una situació de normalitat'. 'No volem donar la sensació que Salt està presa per la policia però mentre hi hagi una situació que pugui ser conflictiva, la presència dels Mossos d'Esquadra serà més important amb la voluntat i objectiu de que com abans millor es normalitzi la situació', ha afirmat. Amb tot, el conseller d'Interior també ha comentat que existeix un problema de multi-reincidència entre els delinqüents; 'de les 8 persones multi-reincidents de la regió policial de Girona, 5 actuen habitualment a Salt' ha dit Saura el qual afegia que 'aquest és un problema de tot Catalunya i és necessari que s'apliqui el Codi Penal amb contundència'.

Per últim, el titular d'Interior també ha rebutjat les crítiques d'alguns grups d'immigrants, que asseguraven que els mossos se centraven en els nouvinguts a l'hora de fer identificacions. 'Aquesta no és la versió de la policia: els agents tenen instruccions clares i han rebut cursos de formació específics per tractar amb respecte les persones immigrades', ha dit el conseller.

'El que em sembla importantíssim, però, és que tant des de l'Ajuntament com des de la mateixa societat s'estableixin relacions que permetin retrobar la convivència', ha conclòs el conseller d'Interior.

La comunitat marroquí reacciona

El president de l'associació Al Hilal de Salt, Mohamed Ataouil, ha lamentat aquest matí que la Policia Local 'només registri els marroquins' al carrer. Ataouil, que representa els 4.000 marroquins de Salt, lamenta que es faci aquesta discriminació que criminalitza el seu poble. Ha demanat però tranquil·litat a tots els veïns per evitar que el conflicte vagi a més. 'Portem cinc anys treballant amb l'ajuntament per la integració i la convivència i en un moment tot es trenca', ha lamentat Ataouil que s'ha referit als aldarulls durant el ple del dijous quan uns veïns van adreçar-se a un grup de marroquins amb insult xenòfobs. 'Els demano que no diguin aquestes coses, que ens fan mal a tots', ha indicat.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Iolanda Pineda, ha demanat 'tranquil·litat i serenitat' a totes les parts. 'Ja hem pogut treure els dimonis que tenim a dins, ara és moment de reflexionar perquè no podem continuar amb aquesta tensió', ha afirmat. Per Pineda, la policia està fent molt bé la seva feina i les identificacions 'eren necessàries per tornar la pau i la tranquil·litat als carrers'. Ara bé, ha dit que si algú s'ha sentit incriminat està disposat a reunir-se amb els representants d'aquestes comunitats per parlar-ne.
  • Joan Saura diu que és necessari no barrejar els problemes de seguretat i els de convivència ciutadana
  • El conseller d'Interior dóna dades sobre l'índex de criminalitat del municipi