Uns 200 veïns es concentren a l'Ajuntament de Salt per reclamar seguretat i suspenen el ple

L'alcaldessa ha intentat calmar als manifestants i els ha ofert la possiblitat d'expressar-se davant la resta de grups polítics

  • Unes 200 persones s'han aplegat a l'entrada de l'Ajuntament © ACN
    Unes 200 persones s'han aplegat a l'entrada de l'Ajuntament © ACN
  • Veïns amb pancartes reclamant seguretat al ple © ACN
    Veïns amb pancartes reclamant seguretat al ple © ACN
'Prou robatoris, més seguretat'. Aquest és el lema que els veïns que s'han manifestat aquest vespre a Salt repetien incessantment davant les portes del consistori. La protesta, que s'ha convocat per missatges de mòbil i via Internet, ha aplegat prop de dos centenars de persones davant l'Ajuntament de Salt.

Els concentrats han irromput a la sala de plens moments abans que comencés la sessió, i en tot moment no han deixat de cridar. Entre els crits que s'han sentit més hi havia el de 'dimissió' –en referència a l'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC)- o el de 'volem més seguretat'. A més, els concentrats també han colpejat els vidres de l'Ajuntament i no han deixat d'esgrimir pancartes on es podien llegir frases com 'Ja n'hi ha prou!'.

Segons ha explicat un dels veïns que han participat a la protesta (i que no s'ha volgut identificar), molta gent està 'cremada de la manca de seguretat' i 'té por de sortir al carrer'. 'L'únic que demanem és més seguretat i poder sortir al carrer tranquils', ha explicat el veí, que també ha afirmat que la protesta no té res a veure amb la immigració.

En el moment en què els manifestants han entrat a la sala de plens, l'alcaldessa ha intentat calmar la cridòria i ha ofert l'oportunitat als manifestants d'expressar la seva opinió davant tots els grups polítics. Segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, Joan Boada (ERC), els crits no han cessat i era impossible calmar els ànims dels concentrats.

Suspendre el ple municipal

Davant aquesta situació, tots els portaveus s'han reunit d'urgència i han decidit suspendre el ple. 'Amb aquestes condicions no es podia celebrar el ple; podríem optar per desallotjar la gent amb la policia, però en comptes d'això hem optat per no celebrar el ple', ha declarat Boada. Segons estableix el reglament municipal, a partir d'ara l'Ajuntament té tres dies per convocar la nova sessió plenària.

Boada ha lamentat les crítiques cap a l'alcaldessa i els crits de 'dimissió' que li han fet els veïns. A més, el tinent d'alcalde ha remarcat els esforços que des de l'Ajuntament s'han fet per millorar la sensació de seguretat. 'Entenem la preocupació dels veïns, però també volem transmetre que estem treballant intensament en aquest sentit', indica Boada.

Entre aquests, Boada ha esmentat el fet que s'han canviat els horaris de la Policia Local per reforçar el torn de nit. De fet, a l'ordre del dia del ple que s'ha suspès també s’incloïa un punt per instal·lar càmeres de seguretat al sector centre de Salt, amb un dotació de 90.000 euros.

'Estem fent moltes coses, i segurament els resultats no són equivalents al nostre esforç perquè continuen havent-hi robatoris', ha indicat Boada.

La protesta d'aquest dilluns ha tingut lloc, precisament, pocs dies després de la signatura del conveni entre l'Ajuntament i el Departament d'Interior que possibilitarà que Salt aculli la nova seu regional dels Mossos d'Esquadra. La comissaria, que es preveu inaugurar l'any 2012, se situarà en uns terrenys a tocar de l'Hospital Santa Caterina i tindrà més de 8.000 metres quadrats construïts.

Un cop entri en funcionament, la nova seu regional acollirà els principals comandaments dels mossos a la demarcació, les unitats d'investigació i els agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), entre d'altres.
  • Un dels manifestants (que no s'ha volgut identificar) explica que s'han concentrat per demanar més seguretat perquè els veïns tenen 'por' de sortir al carrer (ACN)
  • El primer tinent d'alcalde explica que han decidit suspendre el ple perquè els crits impedien fer-lo i no volien desallotjar els veïns per la força (ACN)