Sobre el zelador d'Olot: 'Era un empleat excel·lent i molt carinyós amb els ancians'

vJoan Vila abandona la unitat psiquiàtrica de Quatre Camins i el traslladen a la presó de Figueres

Les declaracions que han començat aquest divendres al Jutjat d'Olot han de servir per anar encaixant les peces del puzle dels onze crims que el zelador de la Caritat, Joan Vila, ha confessat haver comès. El primer dia de declaracions ha servit per escoltar el testimoni de deu treballadors de la Caritat i també dels familiars d'una de les suposades víctimes, Sabina Masllorens. L'advocat de set de les onze famílies de les víctimes, Rafael Berga, ha explicat que l'objectiu de les famílies és esclarir el cas i, sobretot, saber per què ningú es va adonar de res fins que la mort d'una de les víctimes va fer saltar l'alarma.

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha explicat que tots els companys de feina de Joan Vila han coincidit a destacar davant del jutge que mai van sospitar res i que la notícia de la detenció de Vila els va agafar totalment per sorpresa. De fet, durant la declaració han qualificat el zelador com una persona "molt maca", un empleat "excel·lent" i que sempre es mostrava "molt carinyós" amb els ancians ingressats. A més, també han detallat que mai va tenir cap problema ni enfrontament amb ningú. L'alarma per la mort dels ancians no es va disparar perquè, segons els treballadors, tots estaven "molt deteriorats".

El lletrat de Joan Vila també ha explicat que el procés per fer l'anàlisi psíquic del zelador està essent complicat. Vila ha rebut l'alta de la unitat psiquiàtrica de la presó de Quatre Camins on ha estat vigilat "les 24 hores del dia" perquè hi havia risc que s'autolesionés o fins i tot que se suïcidés, segons ha detallat Monguilod. Ara Vila ja és un reclús més de la presó de Figueres, la que toca per jutjat, on encara rep tractament però s'ha incorporat a la vida ordinària amb els altres presos.

Sense sorpreses

Al llarg d'aquests dies prendran declaració de 64 persones relacionades amb el cas. Entre ells, el mateix Joan Vila i també els seus pares declararan el 24 de maig. A banda de les companyes de feina a la Caritat, també estan citats familiars de les víctimes, infermers, els metges que van certificar la mort d'alguns ancians i psiquiatres que han tractat Vila. Les declaracions s'allargaran fins el 27 de maig.

Carles Monguilod ha explicat que Joan Vila manté la mateixa versió i descarta que la seva declaració serveixi per inculpar-se d'alguna altra mort. El lletrat assegura que després de rebre tractament Vila continua dient que el que va fer va ser "ajudar a morir" els ancians tot i que ara sap que va cometre crims.