Més de 3.000 persones diuen l'últim adéu a les joves de Cassà de la Selva mortes a Mèxic

El pavelló polivalent del municipi s'ha quedat petit per acollir el funeral

  • Les famílies han decidit fer un funeral conjunt © ACN
    Les famílies han decidit fer un funeral conjunt © ACN
  • Companys de l'Agrupament Escolta i Guia la Claca de Cassà de la Selva © ACN
    Companys de l'Agrupament Escolta i Guia la Claca de Cassà de la Selva © ACN
  • Molta gent s'ha quedat fora del pavelló, ple a vessar © ACN
    Molta gent s'ha quedat fora del pavelló, ple a vessar © ACN

'Què dir quan les paraules sobren si són els vostres records qui envaeixen els nostres cors? Éreu exemples d'amor i senzillesa, i pel sol fet d'haver-vos conegut ja éreu especials'. Són paraules que han llegit les amigues de les tres joves de Cassà de la Selva (Gironès) durant la cerimònia de comiat que s'ha celebrat aquest migdia al municipi.

Els funerals de Núria i Neus Terradas i d'Irene Carbó han paralitzat el poble i s'ha convertit en un sentit i multitudinari homenatge a les tres joves. Una hora abans de la cerimònia, fixada per a les dotze del migdia, centenars de persones ja s'acostaven al pavelló polivalent per donar el darrer adéu a les noies i recolzar les seves famílies.

Els fèretres amb els cossos de les tres joves han arribat al pavelló poc abans de l'inici de la cerimònia, acompanyats per dues furgonetes carregades de flors. L'edifici s'ha quedat petit i, a més de les 2.500 persones que hi havia a l'interior, més de 600 han seguit la cerimònia des de l'exterior gràcies a un sistema de megafonia instal·lat per a l'ocasió.

Rams de flors, silenci, cares compungides i també la presència de molts mocadors del grup escolta 'La Claca' –d'on Irene Carbó era cap de colla- han marcat l'hora i escaig que ha durat la cerimònia. Uns funerals que han estat marcats per un fort caràcter emotiu, i que han intercalat la missa amb les cançons en record de les tres joves, interpretades per la coral Bell Ressò, d'on és membre el pare de Núria i Neus Terradas.

Tens un amic

Un dels moments més emotius ha estat quan joves del grup 'La Claca' han cantat la cançó 'Tens un amic', i quan amigues de les joves i les seves famílies s'han adreçat a tots els assistents. 'Tota una vida, un somriure, molts projectes, il·lusió, ganes de viure, moments dolços i amargs, tardes de riure, tota una vida és el que vam compartir; sempre estareu dins els nostres cors', recollia l'escrit de les amigues.

Les famílies de les tres joves, per la seva banda, també han volgut tenir paraules d'agraïment a tot el suport que els ha demostrat el poble al llarg dels darrers dies. 'Us estem molt agraïts d'haver compartit els nostres sentiments en aquests moments difícils; volem reconèixer l'esforç de tots, que ens heu ajudat i acompanyat en cada moment d'aquest llarg procés', han llegit familiars de les tres noies.

A l'escrit, les famílies també han agraït el suport i l'acompanyament que han rebut per part dels dos supervivents del naufragi, Aina Frau i Bernat Palau, que han assistit a la cerimònia. També han volgut donar el seu suport als familiars de Francesc Espasa, el lleidatà que continua desaparegut a les aigües del riu Gallinas.

Gràcies pel llegat que ens heu deixat

Durant l'homilia, el rector ha lamentat la desaparició 'sobtada' de les tres joves, que ha deixat 'sense alè' i ha 'embolcallat per la impotència' tot un poble'. El capellà, però, també ha volgut agrair a Núria i Neus Terradas i a Irene Carbó 'la torxa encesa i el llegat de vida fructífera' que han deixat, tot i que aquesta hagi estat arrencada 'de manera sobtada'.

'Totes van procurar fer un xic millor el món i van posar el seu gra de sorra perquè així fos', ha ressaltat el rector. Entre els escrits que s'han llegit, també n'hi havia un del director de l'escola La Salle de Cassà de la Selva, qui ha parlat de les tres noies com a 'model' i els ha agraït 'les llargues estones' que han dedicat a projectes de cooperació o a educar els menuts de l'agrupament 'La Claca'.

A la sortida dels funerals, l'alcalde de Cassà de la Selva, Carles Casanova, ha volgut agrair als 3.000 assistents que hagin 'fet costat' a les famílies 'i els hagin donat escalf'. L'alcalde ha ressaltat el caràcter emotiu de la cerimònia, 'treballada amb les famílies tot i la situació complicada que viuen', un darrer adéu que els servirà –ha dit- per 'ajudar-les a continuar endavant'.

Record somrient

L'esquela que s'ha repartit als assistents als funerals mostra una fotografia de les tres joves somrients durant el seu viatge a Mèxic. L'escrit que l'acompanya és un missatge d'esperança. 'La il·lusió i l'estimació, tot el que van estimar la Neus, la Núria i la Irene quedarà per sempre a l'eternitat, esperant que mireu dintre els vostres cors i compartiu una miqueta més amb els qui més ho necessiten', recull el text.

Els funerals per les tres joves mortes a Mèxic han marcat l'inici dels tres dies de dol decretats per l'Ajuntament. Fins diumenge al vespre, totes les banderes dels llocs municipals onejaran a mig pal amb un crespó negre i s'ha suspès els diferents actes convocats.