Tres noies de Cassà de la Selva desapareixen en un riu de Mèxic

La forta corrent del riu Tampaón les va arrossegar després de caure de l'embarcació on viatjaven

Tres joves veïnes de Cassà de la Selva: Irene Carbó Xifre i les germanes Núria i Maria Neus Terradas Trias es troben desaparegudes des de dimecres al matí després de ser arrossegades per la forta corrent de les aigües del riu Tampaón de Mèxic, just on conflueixen els rius Santa Maria i Gallinas. Irene Carbó i Núria Terradas es van desplaçar fa un mes fins a Tamaulipas per tal de visitar a Neus Terrades, que actualment estava estudiant econòmiques a la Universitat de Tampico. Les noies, de 24 anys d'edat, es van dirigir el matí del dimecres a l'Oficina de Turisme del municipi d'Aquismon. Segons afirmen les autoritats mexicanes els van advertir que estava prohibit navegar pel riu Tanchachin i que per tant no podrien arribar a la cascada de Talum. Més tard van trobar-se amb un altre grup d'estudiants catalans i van emprendre el trajecte.  L'embarcació va quedar a la deriva i dos d'ells van poder arribar a la vora del riu, juntament amb el patró que resta detingut. Aquests són Bernat Palau i Aina Frau, ambdós de 24 anys i veïns de Barcelona. Per la seva banda les joves de Cassà no van tenir la mateixa sort i van desparèixer riu avall arrossegades pel fort corrent. Entre els desapareguts també s'hi troba Francesc Espasa, de 26 anys i veí de Lleida.

Bernat Palau, Aina Frau i Francesc Espasa són estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya que es van desplaçar mesos enrere a Malilijà (Tanlájas) per tal de participar d'un projecte per fer arribar Internet en aquella comunitat. Fa just set dies que van acabar el projecte i es decidien a visitar els paratges naturals de la regió.

Una vuitantena d'agents de Protecció Civil i de la policia municipal estan buscant els quatre desapareguts per la vora del riu però no poden navegar perquè els corrents són molt forts i el riu està desbordat a conseqüència de les pluges dels últims dies. Precisament Núria Terradas va comentar el passat 6 de juliol al seu perfil de Facebook que no havia deixat de ploure des del dia que van arribar, fet que s'ha mantingut els dies posteriors. Les dues darreres interactuacions de la jove amb les seves amistats al Facebook van ser el 24 de juliol, quan va assegurar que estaria a Cassà de la Selva el proper 3 d'agost i la darrera el dimarts 27 de juliol, un dia abans de la seva desaparició, explicant que s'ho estava passant d'allò més bé en terres mexicanes.

La narració de l'accident

A dos quarts d'onze del matí les joves van pujar a una furgoneta que les va portar fins a El Naranjito, Aquisimón. Malgrat la corrent era molt forta i existia una prohibició per part de les autoritats mexicanes, el patró de l'embarcació va acceptar portar-los a l'altre costat de riu perquè poguessin admirar les cascades de Tamul a canvi de 100 pesos per persona segons assegura el canal de notícies 88 TV de Mèxic.

Sense prendre cap mena de precaució i amb l'absència d'armilles salvavides, les joves van pujar a l'embarcació. El viatge no va durar ni cinc minuts, ja que la forta corrent no va permetre al patró controlar la barca i és per aquest motiu que algunes fonts locals expliquen que va saltar a l'aigua, deixant a la deriva a les estudiants que van ser arrossegades riu avall.

L'embarcació va patir aleshores les envestides de la forta corrent i tots els tripulants van decidir també saltar a l'aigua i nedar fins a l'altra banda del riu, seguint les passes del patró de l'embarcació. Només els dos joves de Barcelona van aconseguir arribar a l'altre extrem del riu, mentre que les tres noies de Cassà de la Selva van ser arrossegades per la corrent. La recerca de les estudiants es va mantenir durant tot el dimecres fins ben entrada la nit per part d'agents de la Secretaria de Seguretat Pública de l'Estat, la Policia Municipal i patrons d'embarcacions de la zona.

Pel que fa al patró de la barca aquest va ser detingut per part de les forces de seguretat per desobeir la prohibició de navegar pel riu.