Els fèretres de les tres noies de Cassà de la Selva mortes a Mèxic arriben al tanatori de Girona

Inicialment havien d'arribar a la tarda però per questions burocràtiques s'han retrassat

Tot i que estava previst que els tres fèretres arribessin al tanatori de Girona aquesta tarda, qüestions burocràtiques han fet que fins a les vuit del vespre no hagin pogut sortir de l'Aeroport de Barajas, a Madrid. Finalment, al voltant d'un quart d'una de la matindada han arribat a la capital gironina, al tanatori de la funerària Mémora situat a la carretera de Sant Feliu.

Aquest matí els familiars de les tres noies que es van desplaçar al país centreamericà per identificar-les han arribat a l'Aeroport de Barcelona, al voltant de les nou, després de fer escala a Madrid amb un vol d'Iberia procedent de Mèxic.

Els dos supervivents del naufragi, la mallorquina Aina Frau i el català Bernat Palau, van arribar a l'aerport del Prat al voltant de les sis de la tarda d'aquest dilluns. Els joves, escortats en tot moment per membres de seguretat de l'aeroport, no van voler fer declaracions als periodistes i van anar fins a una sala privada on els esperaven els seus familiars i també els del seu amic Francesc Espasa. Els dos supervivents portaven algunes pertinences personals d'aquest jove lleidatà per donar als seus familiars.

Francesc Espasa, encara desparegut

Aquest dimarts a la tarda, Protecció Civil de l'estat de San Luis de Potosí va informar de l'albirament d'un quart cos a uns 80 quilòmetres d'on van desaparèixer els joves després del naufragi. Tot apuntava que la recuperació del cos, que podria ser el d'Espasa, seria imminent. Tot i això, unes onze hores després fons de la Generalitat van informar que que l'avistament havia estat una falsa alarma.

Al voltant de la mitjanit d'aquest dimecres no hi havia novetats sobre la recerca tot i que les autoritats espanyoles i mexicanes confirmen que els treballs segueixen amb la mateixa intensitat i que l'operatiu es mantindrà fins que localitzin el cos.

Rescat amb comptagotes

El primer cos que es va trobar va ser el de Neus Terradas, aquest divendres. El dissabte va aparèixer el de la seva germana Núria, que no va poder ser identificat fins aquest diumenge. Diumenge va aparèixer el d'Irene Carbó, que va ser identificat aquest dilluns. Finalment, aquest dimarts, tot apunta que s'ha trobat el cadàver del darrer desaparegut.

D'altra banda, un jutge mexicà va decretar presó aquest dilluns per al barquer i el guia que acompanyaven els joves catalans. Es tracta de Miguel Maldonado, de 63 anys, propietari de l'embarcació accidentada, i Jaime Gómez, de 25 anys, que hauria fet de guia dels joves. El jutge els acusa d'un delicte d'homicidi per culpa.

Segons van explicar Aina Frau i Bernat Palau en un comunicat, l'excursió acordada amb el guia era anar a les cascades de Tamul en furgoneta per un camí alternatiu. Expliquen, però, que no sabien res sobre que havien de creuar un riu. Expliquen que la zona que havien de creuar 'era molt plana, no es veien ràpids ni remolins' però que quan estaven a punt d'arribar a l'altre ribera del riu, 'la barca va començar a girar sobre si mateixa' i el barquer, que era 'el timó' de l'embarcació i estava proper a la costa, 'va saltar, deixant-nos sols a la barca'.

Tres dies de dol

L'ajuntament de Cassà de la Selva (Gironès) ha convocat un ple extraordinari aquest dijous a les set del vespre per decretar tres dies de dol per la mort de les tres joves veïnes de la localitat a Mèxic. L'alcalde del municipi, Carles Casanova, ha explicat que aquest acte és 'un clam que surt de tots els veïns'.