El Consell d'Administració de Caixa Girona decideix dilluns si vol fusionar-se amb 'la Caixa'

El Banc d'Espanya vol que els compromisos es prenguin abans del 15 de juny

'Caixa Girona i Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona han obert converses, sense que fins ara s'hagi adoptat cap decisió específica'. Caixa Girona reconeix amb aquestes paraules, i a través d'un comunicat, que està en converses per arribar a una fusió amb 'la Caixa', que ocupa el primer lloc en el rànquing de les caixes estatals. També deixa clar però que qualsevol decisió 'estarà subjecte a l'aprovació dels Òrgans de Govern d'ambdues entitats'.

Les negociacions que fins ara s'estan produint entres les dues entitats es posaran sobre la taula el pròxim dilluns 31 de maig quan els 18 consellers que conformen el Consell d'Administració de Caixa Girona debatin la proposta. La reunió està prevista a la tarda a la seu central de l'entitat, presidida per Manel Serra, situada al carrer de la Creu. Aquest anunci arriba quan falta només un mes perquè acabi el termini marcat pel Banc d'Espanya perquè les caixes puguin accedir a les ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), fixat pel 30 de juny. No obstant això, el Banc d'Espanya vol que els compromisos es prenguin abans del 15 de juny.

Des que l'entitat gironina es va despenjar de la fusió amb les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu han estat constants les declaracions, tant per part de la Generalitat com per part del Banc d'Espanya, per demanar a les caixes que es fusionessin per garantir la seva rendibilitat. De fet, el passat 22 de maig el Banc d'Espanya prenia la decisió d'intervenir la cordovesa CajaSur (la segona caixa intervinguda a l'Estat després de Caja Castilla-La Mancha) després de rebutjar una fusió amb Unicaja.

El darrer pronunciament per part del Govern l'ha fet aquest matí a Sitges (Garraf) el conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells. Castells ha assegurat que els processos de fusió de les caixes catalanes estan 'molt avançats' i ha pronosticat que hi haurà notícies 'de forma molt imminent' sobre les tres caixes que fins ara s'han mantingut al marge dels processos de fusió: Girona, Laietana i Penedès.

També s'ha pronunciat un dels sindicats amb representació al Consell d'Administració de Caixa Girona, CCOO, que hi té dos consellers que, en el darrer procés de fusió, van votar-hi en contra. El sindicat ha emès un comunicat on assegura que donarà suport a la fusió entre 'la Caixa' i Caixa Girona sempre i quan es compleixin un seguit de requisits. Entre d'altres es parla de viabilitat econòmica, d'equiparació de condicions laborals dels treballadors d'una i altra entitat, de garantir la funció social de les caixes i, sobretot, del manteniment dels llocs de treball 'renunciant a l'adopció de mesures traumàtiques'.

Diversos intents de fusió

En els darrers mesos, Caixa Girona ha estat immersa en diferents intents de fusió amb d'altres entitats. Primer se la va relacionar amb les caixes públiques: Manresa i Catalunya. Una opció que no va acabar de quallar i, finalment, l'entitat gironina va apostar per la fusió amb les caixes del Vallès -Terrassa i Sabadell-, una operació on també hi havia implicada Manlleu.

Quan la fusió ja estava tancada i s'havien començat a perfilar les repercussions per a cada entitat implicada, el 9 de març Caixa Girona va despenjar-se del procés. El Consell d'Administració va considerar llavors que, en la fusió amb les caixes del Vallès, Girona perdia pes econòmic i va decidir continuar, contra pronòstic, en solitari. Des de llavors, el president de Caixa Girona, Manel Serra, ha manifestat en diverses ocasions que no tancaven la porta a possibles fusions. Dilluns vinent hi ha una nova oportunitat perquè Caixa Girona acabi fusionada amb la primera caixa de l'Estat.

Caixa Girona té actualment 229 oficines i més de 1.132 treballadors. La ràtio d'eficiència de l'entitat va ser del 45,8% el 2009.