Una Lloret 'indignada' pels aldarulls marcarà 'un punt d'inflexió' en la política turística

L'alcalde diu que no està en contra de l'oci nocturn però que no pensa "permetre el model que segueix part de l'empresariat"

Lloret de Mar ha reaccionat amb contundència davant els aldarulls d'aquesta passada matinada, on joves turistes s'han enfrontat amb la policia i han acabat provocant diverses destrosses en ple carrer. Tots els grups municipals de l'Ajuntament han consensuat un manifest de condemna als fets i l'alcalde, Romà Codina, ha assegurat que no hi ha cap altra paraula que la "indignació" per definir-los.

"Ja n'hi ha prou, les coses no poden continuar així i a partir d'ara han de canviar", ha assegurat amb fermesa. En una compareixença a la sala de plens, i recolzat per la resta de regidors al consistori, Codina ha llegit el text del manifest. "Ens refermem que serem inflexibles amb els comportaments incívics i hi actuarem amb contundència", ha expressat l'alcalde.

L'escrit recorda que Lloret de Mar, una de les principals destinacions turístiques d'Europa, està treballant per "canviar el model turístic i potenciant nous atractius". Romà Codina ha assegurat que l'Ajuntament no està, en cap cas, en contra del sector de l'oci nocturn i que s'és "conscient" del pes que aquest té al municipi.

Això sí, el que no es pot permetre de cap de les maneres és "el model que segueix una part de l'empresariat", ha dit Codina. L'alcalde ha fet aquesta afirmació en referència al fet que hi ha locals que ofereixen alcohol de mala qualitat o permeten l'entrada a menors. Segons recull el manifest, aquesta actitud és "insostenible i incompatible amb el model de ciutat turística" pel qual s'aposta. 

En aquest punt, Romà Codina ja ha avançat que l'Ajuntament endurirà "els reglaments i les ordenances, i a tal efecte promourem un paquet de mesures que afecten a diferents administracions, i activitats econòmiques, no exclusivament de l'oci nocturn".

Més inspeccions i una nova ordenança

Les accions que es volen fer es divideixen en quatre grans blocs. D'entrada, el primer fa referència exclusiva al sector de bars i discoteques. S'incrementaran les inspeccions per detectar la venda d'alcohol a menors o la seva entrada a discoteques, es controlarà l'aforament als locals, se serà estricte amb la normativa ambiental i, si no s'ajusten a la legalitat, es farà tancar els locals. 

Un segon paquet de mesures fa referència a l'ordenança de Via Pública, que es modificarà per lluitar contra la venda ambulant al carrer i prohibir la prostitució al carrer. Dins l'àmbit de seguretat ciutadana, es reclamaran més reforços policials durant la temporada turística, moment en què hi ha fins a 150.000 persones a Lloret de Mar.

Per últim, al setembre l'Ajuntament elaborarà una nova ordenança de Comportament Cívic, dins la qual s'inclourà, entre d'altres, la persecució dels anomenats 'disco-tours'. Es tracta de visites guiades que s'ofereixen als turistes per anar de pub en pub. 

Rigor i contundència

L'alcalde de Lloret de Mar ha dit que l'Ajuntament es dotarà dels mitjans per fer efectives totes aquestes mesures, i que també es reclamarà a la resta d'administracions amb competència "que actuïn amb rigor i contundència, i que posin tots els mitjans necessaris perquè així sigui". 

En referència als aldarulls d'aquesta passada matinada, l'alcalde ja ha avançat que durant els propers dies "es mantindrà i reforçarà la presència policial", sobretot a l'Avinguda Just Marlés, on es concentren els bars i discoteques.

Per últim, l'alcalde ha assegurat que el manifest que s'han consensuat entre tots els grups municipals "no és una declaració d'intencions sinó que marca un punt d'inflexió en la política turística de Lloret de Mar". Romà Codina ha agraït a la resta de grups municipals que hagin recolzat l'equip de govern i ha conclòs la seva intervenció dient que "de ben segur, caldrà buscar la fórmula perquè això no torni a succeir mai més".