Els aldarulls a la zona d'oci nocturn de Lloret de Mar s'han iniciat arran d'una baralla entre turistes

El sector de l'oci nocturn insisteix en reclamar una ampliació d'horaris per evitar situacions com la d'aquesta matinada

Segons han informat fonts municipals, una baralla entre turistes que estiuejaven a Lloret de Mar ha estat el detonant dels aldarulls d'aquesta matinada a la població. Els fets han tingut lloc a l'Avinguda Just Marlés, lloc on es concentren les discoteques i els locals d'oci de Lloret de Mar.

Pels voltants d'un quart de sis de la matinada, un grup de turistes que sortia de les discoteques han començat a buscar brega. La situació ha començat amb empentes, puntades de peu a les papereres i, en poca estona, els ànims s'han encès.

La baralla ha coincidit amb l'hora de tancament de les discoteques, en un moment en què al carrer hi havia cap a 400 persones que sortien dels locals després de passar-hi una nit de festa. La majoria dels joves eren francesos i italians. 

Agents de la Policia Local, dels Mossos d'Esquadra i efectius dels ARRO han anat fins a la zona per dispersar els turistes que s'estaven barallant i que havien envaït la calçada. Ha estat aleshores quan centenars de joves s'han encarat amb la policia. Els nois han insultat els agents, els han amenaçat i, fins i tot, alguns els han llançat objectes, com ara ampolles o gots.

Durant l'enfrontament, els joves han trencat un senyal de trànsit i han tombat un contenidor al mig de l'avinguda, fent-lo servir a mode de barricada. Per dissoldre els joves, la policia ha hagut de disparar pistoles d'aire comprimit. L'actuació policial s'ha acabat poc abans de les sis de la matinada, quan els agents han aconseguit dispersar els turistes i se n'han emportat un d'ells cap a comissaria.

El detingut, un francès de 23 anys, està acusat d'un delicte de desordres públics. Segons informen fonts municipals, el jove té antecedents per fets similars i alteracions de l'ordre públic. 

Segons ha explicat l'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, a primera hora d'aquest matí a la zona ja no hi havia senyals evidents de la batussa.

L'ampliació horària és la solució

La patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, ha insistit en reclamar que no es concebi el sector com a sinònim de conflictivitat. "Nosaltres no som responsables del que passi a la via pública, però en tot cas, aquestes actituds són del tot indesitjables", ha assegurat el seu secretari general, Joaquim Boadas.

Boadas ha recordat que aquest estiu la Fecasarm ha engegat una campanya per conscienciar els joves sobre la necessitat de respectar el descans dels veïns i no fer soroll quan surten fora dels locals. La iniciativa, que s'ha batejat amb el títol 'Maximum fun, mininum disturbance' ja s'ha portat a terme a Platja d'Aro (Baix Empordà) i en breu els informadors també aniran fins a Lloret de Mar. 

El secretari general de la Fecasarm també ha insistit que, per al sector, la solució per evitar aquest tipus de conductes "indesitjables" passa necessàriament perquè s'autoritzi l'ampliació horària. Actualment, les discoteques tanquen a les sis de la matinada els divendres i dissabtes nit, i les vigílies de festius. La intenció de la Fecasarm és que, a les localitats turístiques, aquest horari sigui vigent tots els dies entre setmana durant l'estiu.

"Els turistes que arriben a les zones de costa s'hi solen estar una setmana i, per a ells, és indiferent que sigui cap de setmana o no a l'hora de sortir de festa", ha explicat Joaquim Boadas. I ha afegit: "Si l'horari de tancament de les discoteques coincidís amb el de l'obertura de bars, segurament no hi hauria aquestes concentracions a la via pública i es podrien evitar conflictes com el d'aquesta passada matinada".