Lloret de Mar demana reduir els horaris de les discoteques per evitar nous aldarulls

Puig diu que després de l'estiu s'obrirà el debat sobre si cal modificar els horaris dels locals d'oci nocturn

  • L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, atenent els mitjans aquest matí © ACN
    L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, atenent els mitjans aquest matí © ACN
  • L'avinguda Just Marlés, zona d'oci de Lloret de Mar © ACN
    L'avinguda Just Marlés, zona d'oci de Lloret de Mar © ACN
  • Un altre fotograma del mateix vídeo © ACN
    Un altre fotograma del mateix vídeo © ACN
  • Fotograma de la càrrega policial extret d'una gravació de videoaficionat © aCN
    Fotograma de la càrrega policial extret d'una gravació de videoaficionat © aCN
L'alcalde de Lloret de Mar considera del tot justificada la càrrega policial a l'Avinguda Just Marlés. Romà Codina precisa que, durant l'horari de tancament de discoteques, els agents van al lloc "per redirigir els turistes cap als hotels i alliberar la via pública". Això sí, assegura que davant actituds com la que es va viure dilluns a la matinada, l'única solució que quedava era la "tolerància zero".

"Quan hi ha individus violents que s'enfronten contra la Policia Local i els Mossos i busquen la baralla, cal actuar", ha declarat Codina. Els aldarulls a la zona d'oci nocturn, en què centenars de joves -sobretot, francesos i italians- es van encarar amb els agents han obligat a reforçar la presència policial a la zona. 

Per això, l'Ajuntament ja ha destinat un cap de torn de la Policia Local a la franja nocturna i ha incrementat la dotació d'agents locals al llarg d'aquest horari. A més, els Mossos d'Esquadra blindaran amb reforços tota la zona d'oci nocturn durant tota la setmana. No només s'hi destinaran efectius dels ARRO, sinó també de la Brigada Mòbil vinguts expressament de Barcelona. "En total, hi haurà entre cinc i set furgonetes policials", ha concretat Romà Codina.

L'alcalde considera que aquests reforços són "justos", perquè caldria més presència permanent de policia als carrers. Tot i això, però, també entén que el Departament d'Interior ha fet un esforç i és conscient que "la situació no s'acabarà encara que es posés un agent a cada cantonada". 

Per això, Romà Codina ha assegurat amb contundència que "ha arribat el moment de reconduir" el model turístic de Lloret, per evitar la mala imatge que generen els conflictes derivats de l'oci nocturn. D'entrada, l'Ajuntament vol farcir la zona d'oci amb càmeres de videovigilància. 

"Volem fer els passos pertinents durant aquest hivern, perquè els dispositius ja siguin una realitat de cara a la propera temporada turística", ha explicat l'alcalde. Actualment, Lloret de Mar té nou càmeres de Trànsit instal·lades tant a les zones comercials com a les d'oci nocturn. Aquests dispositius, però, només serveixen per controlar i no graven imatges.

Reduir els horaris de discoteques

L'alcalde de Lloret de Mar té en ment un seguit de mesures per evitar que la imatge del municipi "quedi deslluïda". Entre aquestes, Romà Codina demana reduir els horaris de les discoteques -i no allargar-los, com proposava la Fecasarm- per evitar que el municipi es converteixi en una festa contínua.

"No estic gens d'acord en què les discoteques tanquin més tard, perquè això provocaria la proliferació d'after hours", ha assegurat. L'alcalde assegura que, quan tanquin les discoteques, el que cal és que els turistes "vagin a l'hotel a dormir" i no allarguin encara més la gresca. 

Aquesta, però, no és l'única mesura que Codina posa sobre la taula. Entre d'altres, també hi ha impulsar ordenances per prohibir la prostitució al carrer i, sobretot, evitar que joves del sud de França vinguin a Lloret de Mar només per sortir de gresca i acabin dormint al cotxe.

"Crec que ha arribat el moment de reconduir el nostre oci nocturn, i hi ha moltes alternatives per fer-ho", ha ressaltat l'alcalde de Lloret. Codina també ha dit que, a l'hora de tirar endavant aquestes mesures, ho vol fer de manera consensuada tant amb la resta de grups municipals com amb el Departament d'Interior. 

Incompliments per part del sector

Codina té clar, però, que part de culpa d'aquesta mala imatge que té el municipi també recau en el sector de l'oci nocturn. "Hi ha gent que potser no treballa tan bé", ha assegurat l'alcalde. I com a exemples, ha dit que s'han detectat locals "que ofereixen alcohol de mala qualitat a preus rebentats o d'altres que en venen a menors de 18 anys".

Per això, l'alcalde de Lloret de Mar ha dit que cal "reconduir" aquestes actituds, i clausurar aquells locals que incompleixin la normativa. "Els que ho facin bé, no han de patir; però els altres, que es busquin una altra població on anar", ha ressaltat Romà Codina. 

De 40.000 a 150.000

L'alcalde de Lloret de Mar assegura també que, al costat de l'oci nocturn, el municipi lluita per impulsar un nou model de turisme familiar, esportiu i congressual. Romà Codina explica que, tot i que el gruix de turistes vinguin al municipi durant el juliol i l'agost -en què la població passa de les 40.000 persones a les 150.000-, "en temporada baixa també hi ha molta gent que ens visita". 

En aquest punt, Codina ha tret xifres sobre afluència turística per ressaltar que el municipi "no té problemes de seguretat". Segons ha concretat, durant tot l'any, Lloret de Mar rep 1,2 milions de turistes i, en total, els hotels i allotjaments del municipi sumen 6 milions de pernoctacions. "Si tinguéssim greus problemes de seguretat, no ens visitaria tota aquesta gent", ha conclòs. 

Interior ho estudiarà

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha afirmat que després de l'estiu serà el moment d'obrir el debat sobre si s'han de modificar o no els horaris dels locals d'oci nocturn. Arran dels aldarulls el convergent ha dit que s'ha d'estudiar la forma en que puguin conviure l'oci, el descans dels veïns i el funcionament de les ciutats. Puig ha desvinculat aquests fets dels de Londres i ha dit que el que ha passat a Lloret respon a turistes "que no saben conciliar la gresca i la convivència". Tot i això, en declaracions a Rac1, ha reconegut l'esforç fet per aquest municipi de la Costa Brava per lluitar contra el turisme 'de borratxera'.

El conseller ha considerat que els Mossos d'Esquadra van "reaccionar bé, contundentment" i ha assegurat que així continuarà sent si es tornen a repetir fets com els de dilluns. En aquest sentit, ha afirmat que durant les properes nits, com ja s'ha fet la passada, es reforçarà el dispositiu policial a Lloret i d'altres municipis costaners.

Puig ha lamentat que no és la primera vegada que es donen episodis d'aquest tipus en que estrangers que venen a estiuejar a Catalunya "s'atreveixen a fer aquí el que no fan a casa seva".

El conseller ha valorat la feina feta per Lloret de Mar per atraure un turisme de qualitat i evitar que els estrangers que hi vinguin busquin només gresca i no respectin les normes del país. Tot i això, ha reconegut que el clima i l'entorn permeten aquesta "diversitat d'oferta". 

En aquest sentit, ha considerat que el que cal és "procurar que ningú entengui que aquestes actituds es toleren" i ha assegurat que la policia catalana serà "tant o més contundent" que als seus països d'origen.