Confirmen la pena per al jove que en va assassinar un altre a les portes de la discoteca Enjoy

El TSJC rebutja el recurs de la defensa i avala la sentència que condemnava l'acusat a 11 anys de presó

La sentència va ser apel·lada per la defensa i la fiscalia per diferents motius. La defensa va al·legar que no s'havia tingut en compte l'atenuant de por insuperable, que les atenuants de trastorn mental i drogaddicció no se li van aplicar al delicte de tinença il·lícita d'armes i que el tribunal no va motivar prou l'extensió de la pena. En canvi, la fiscalia va recórrer perquè no se li va aplicar degudament l'atenuant de trastorn antisocial de la personalitat.

El TSJC rebutja tots els recursos perquè considera que la defensa no va plantejar la por insuperable com a atenuant, sinó com a eximent, i a més el jurat popular va considerar que l'autor no havia actuat mogut per la por, ja que entre la baralla inicial i el tret mortal van passar diverses hores, i l'agressor va tenir temps d'anar a buscar l'arma. L'alt tribunal català també considera que les atenuants no es poden aplicar a la tinença d'armes, ja que aquest és un delicte no immediat, sinó continuat en el temps, perquè l'agressor tenia aquesta arma casolana des de feia temps. La justificació de l'extensió de la pena, segons el TSJC, sí que està prou argumentada.

Pel que fa al recurs de la fiscalia, el tribunal considera que tant el jurat popular com l'Audiència de Girona sí que van argumentar prou l'atenuant de trastorn antisocial de la personalitat.

Per tot això, el TSJC rebutja els dos recursos i confirma plenament la sentència de l'Audiència.
Segons va reconèixer el propi Rivera, que hores abans s'havia barallat amb un grup de dominicans (entre els quals hi havia la víctima), va engegar un tret a l'altre noi des d'un cotxe. El jove va fer servir una pistola de fabricació casolana, coneguda amb el sobrenom de 'xilena' o 'catximba'. L'arma estava formada per dos tubs cilíndrics; un primer d'aproximadament un metre de llargada al qual se n'hi fixava un altre de més petit, que servia d'empunyadura.

Quan el vehicle en què viatjava Rivera va passar pel costat de la víctima, el jove va treure mig cos per la finestreta i li va engegar un tret. La víctima va quedar estesa a terra agonitzant. El veredicte del jurat va ressaltar que, a l'hora de detonar el cartutx, Rivera es va aprofitar 'conscientment de la potència de l'artefacte', de la poca distància que hi havia entre ell i la víctima, i que l'altre jove es trobava totalment desprevingut.

Onze anys de presó

La sentència imposa al condemnat una pena global d'onze anys de presó. Deu per al delicte d'assassinat, amb les atenuants de trastorn mental i drogoaddicció, i un per al delicte de tinença il·lícita d'armes. En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència de Girona condemna Nelson Giovanny Rivera a indemnitzar amb 150.000 euros la mare de la víctima. La sentència també decreta el decomís de la pistola casolana amb què es va cometre el crim.

Inicialment, per aquest crim també es van asseure dos joves més a la banqueta de l'Audiència de Girona. Eren els qui acompanyaven Rivera a l'interior del cotxe, i a qui el fiscal considerava col·laboradors necessaris en el crim. El jurat popular, però, els va considerar no culpables i després de la lectura del veredicte, el president del tribunal els va absoldre.

Sense perjudici per al sector

La sentència de l'Audiència també recollia que el sector de l'oci nocturn, representat per la Fecasarm i que va personar-se a la causa com a acusació popular, 'no ha patit com a conseqüència d'aquests fets perjudici algun'. En aquest punt, la resolució judicial recull que l'entitat 'no va patir cap baixada de vendes' als locals que l'integren, ni que tampoc les vendes d'entrades a la discoteca Enjoy Latino es van veure ressentides pel crim.

A més, la sentència rebutjava categòricament la petició d'indemnització de 5.000 euros que va fer l'advocat del sector, Joaquim Boadas. Segons recull, el fet de personar-se a la causa com a acusació popular, impedeix que la Fecasarm pugui 'reclamar cap mena d'indemnització perquè exerceix l'acció penal sense ser perjudicada pel delicte', conclou la sentència.