Avui arrenca el judici dels tres acusats d'assassinar un noi davant la discoteca llatina Enjoy

Al matí s'escollirà el jurat popular i a primera hora de la tarda tindrà lloc una reconstrucció dels fets

Segons l'escrit d'acusacions del fiscal, el desencadenant del crim va ser una baralla entre dos grups de joves de procedència llatina. La discussió va tenir lloc la nit del 12 de gener del 2008 al local 'La Salsa' de Girona. Uns nois hondurenys es van enfrontar amb uns altres de dominicans. En el primer grup hi havia dos dels processats, Nelson Giovanny Rivera i Nelson Amaya, de 25 i 22 anys. Arran de la baralla, el fiscal relata que aquests acusats van decidir venjar-se i disparar un tret a un dels joves hondurenys, que aleshores tenia 18 anys. L'arma escollida va ser una pistola casolana, coneguda amb el nom de 'xilena', que el mateix Rivera havia fabricat i que tenia amagada en un solar de Can Gibert del Pla.

L'arma estava formada per dos tubs cilíndrics. El primer, d'un metre de llargada, tenia una protuberància en un extrem que servia per fer la percussió del cartutx. El segon, més curt, es fixava a l'altre fent un angle recte i servia d'empunyadura. El fiscal remarca que Rivera sabia que l'arma funcionava i que era 'idònia' per matar. Després d'anar a l'amagatall i agafar la 'xilena', Rivera i Amaya van començar a caminar cap a la discoteca llatina Enjoy. En aquest local, situat al costat dels antics cinemes Lauren, els processats confiaven trobar-hi la víctima. Els joves, però, no van fer tot el recorregut a peu. Durant el camí, els va recollir un cotxe conduït pel tercer acusat, Cristian Oswaldo Gómez, un salvadoreny de 20 anys.

A més d'ell, al vehicle també hi anaven un menor d'edat i un altre jove hondureny que després del crim va fugir del país. Els acusats van arribar a l'aparcament de la discoteca Enjoy cap a dos quarts de cinc de la matinada del 13 de gener. En aquells moments, la víctima es trobava a l'exterior del local xerrant amb dos nois més.

Sense possibilitat de defensa

Només de veure'l, els acusats van traçar un pla per engegar-li un tret i fugir corrents amb el cotxe. Per això, segons relata el fiscal, Rivera 'es va asseure al seient del copilot i va preparar l'arma', mentre Gómez s'apropava lentament amb el cotxe cap al noi dominicà. El fiscal recull que els tres nois sabien que la víctima no tenia 'cap possibilitat de defensa'.

Quan el vehicle estava a una distància d'entre cinc i deu metres de la víctima, Rivera va treure l'arma i va disparar-li un tret 'contra el pit'. El dispar va tocar de ple el jove dominicà, que va quedar estirat a terra agonitzant mentre els acusats fugien amb el cotxe. El ministeri fiscal imputa a Rivera els delictes d'assassinat amb traïdoria i tinença il·lícita d'armes i sol·licita que se li imposi una pena global de 20 anys de presó. Als altres dos acusats, el fiscal els considera autors per cooperació del delicte d'assassinat, i demana una pena de 16 anys i tres mesos per a Nelson Amaya, i de 16 anys i mig per a Cristian Oswaldo Gómez. Pel que fa a responsabilitat civil, l'acusació sol·licita que s'indemnitzi la mare de la víctima amb 150.000 euros.

Se sentia amenaçat

Se sentia amenaçat pel grup de dominicans i creia que el matarien de forma imminent. Aquesta és la tesi de la defensa del principal acusat, encapçalada pel lletrat Benet Salellas. L'advocat afirma que l'acusat ha reconegut des del primer moment haver disparat un tret contra un grup de persones que estaven davant la discoteca Enjoy. Sosté, però, que Rivera buscava espantar-los perquè el deixessin en pau. 'No volia causar la mort, el que volia era frenar la situació d'assetjament que vivia', afirma Benet Salellas. El lletrat explica que, al llarg del judici, intentarà demostrar al tribunal popular que Nelson Giovanny Rivera només volia intimidar el grup de joves perquè li feien viure un 'calvari'. 'Vivia una situació d'amenaces al barri, l'havien amenaçat de mort, el seguien, l'encerclaven i l'humiliaven', ha afirmat l'advocat.

Per reforçar la seva tesi, Benet Salellas afegeix que, la mateixa nit del crim, un company de la víctima va amenaçar de mort Rivera mentre feia una copa al pub 'La Salsa'. A més d'haver disparat el tret per por, el lletrat també indica que, en el moment de prémer el gatell, Rivera havia consumit alcohol i drogues, i que pateix un trastorn mental antisocial.

A més, en el seu escrit, la defensa recull que Rivera va col·laborar amb la Justícia perquè va confessar als mossos haver disparat el tret mortal. Per tot això, Salellas demana que s'absolgui el seu client.

No hi tenen res a veure

Per la seva banda, l'advocat Carles Monguilod, que porta la defensa d'Amaya i Gómez, diu que no hi ha proves que demostrin que els tres van consensuar l'atac amb voluntat homicida. Per reforçar la tesi, Monguilod exposa que el mateix acusat de ser l'autor material del dispar ha afirmat que els altres dos 'en cap moment es van poder ni imaginar que hi hauria un tret'.

'Ells no tenen res a veure amb la decisió que pren un tercer, que és la de disparar', afirma Monguilod. L'advocat nega, d'aquesta manera, la versió del fiscal, que sosté que els tres acusats van ordir conjuntament un pla per venjar-se. Per aquest motiu, afirma que la responsabilitat penal per als seus dos clients serà molt diferent a la de Rivera. Explica que l'únic que s'haurà de demostrar és, si després que Rivera disparés la 'xilena', els altres dos el van ajudar a encobrir el crim. 'En aquest cas, la pena seria com a molt de dos anys de presó, i no la que es demana per assassinat', conclou Monguilod. Al seu escrit de qualificacions, aquesta defensa també demana l'absolució, basant-se en el fet que 'no hi ha cap relació entre la conducta dels que no disparen i del que sí que ho fa'.

El judici pel crim de l'Enjoy Latino començarà aquest matí a l'Audiència de Girona. A primera hora, s'escolliran els membres del jurat popular, i a la tarda es farà la reconstrucció dels fets. Es preveu que els acusats comencin a declarar dimarts al matí. Les sessions s'allargaran fins al proper 1 de febrer.