Onze anys de presó per al jove que en va assassinar a les portes de la discoteca Enjoy

El tribunal imposa al condemnat el pagament d'una indemnització de 150.000 euros a la mare de la víctima

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García, recull el veredicte emès pel jurat popular. El crim va tenir lloc la matinada del 13 de gener del 2008 a l'exterior de la discoteca Enjoy Latino, situada al polígon Mas Xirgu de Girona.

Rivera, que hores abans s'havia barallat amb un grup de dominicans (entre els quals hi havia la víctima), va engegar un tret a l'altre noi des d'un cotxe. El jove va fer servir una pistola de fabricació casolana, coneguda amb el sobrenom de 'xilena'. L'arma estava formada per dos tubs cilíndrics; un primer d'aproximadament un metre de llargada al qual se n'hi fixava un altre de més petit, que servia d'empunyadura.

Quan el vehicle en què viatjava Rivera va passar pel costat de la víctima, el jove va treure mig cos per la finestreta i li va engegar un tret. La víctima va quedar estesa a terra agonitzant. El veredicte del jurat va ressaltar que, a l'hora de detonar el cartutx, Rivera es va aprofitar 'conscientment de la potència de l'artefacte', de la poca distància que hi havia entre ell i la víctima, i que l'altre jove es trobava totalment desprevingut.

El veredicte del jurat va considerar Rivera culpable dels delictes d'assassinat i tinença il•lícita d'armes. El tribunal popular, però, va estimar també tres atenuants per al jove hondureny. Un primer perquè patia un trastorn antisocial de la personalitat, un altre perquè era consumidor habitual de cocaïna i alcohol, i un tercer de col·laboració amb la justícia.

A l'hora d'imposar la pena, però, l'Audiència només pren en consideració els dos primers atenuants. En referència al tercer, el tribunal recull que Rivera fa fer 'una confessió dels fets certament pobra', perquè tot i que va reconèixer haver disparat la 'xilena', en tot moment va insistir sobre la 'involuntarietat' del dispar.

Onze anys de presó

La sentència imposa al condemnat una pena global d'onze anys de presó. Deu per al delicte d'assassinat, amb les atenuants de trastorn mental i drogoaddicció, i un per al delicte de tinença il·lícita d'armes. En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència de Girona condemna Nelson Giovanny Rivera a indemnitzar amb 150.000 euros la mare de la víctima. La sentència també decreta el decomís de la pistola casolana –coneguda amb el sobrenom de 'xilena'- amb què es va cometre el crim.

Inicialment, per aquest crim també es van asseure dos joves més a la banqueta de l'Audiència de Girona. Eren els qui acompanyaven Rivera a l'interior del cotxe, i a qui el fiscal considerava col·laboradors necessaris en el crim. El jurat popular, però, els va considerar no culpables i després de la lectura del veredicte, el president del tribunal els va absoldre. Ara, la sentència també recull l'absolució d'aquests dos joves.

Sense perjudici per al sector

La sentència de l'Audiència també recull que el sector de l'oci nocturn, representat per la Fecasarm i que va personar-se a la causa com a acusació popular, 'no ha patit com a conseqüència d'aquests fets perjudici algun'. En aquest punt, la resolució judicial recull que l'entitat 'no va patir cap baixada de vendes' als locals que l'integren, ni que tampoc les vendes d'entrades a la discoteca Enjoy Latino es van veure ressentides pel crim.

A més, la sentència rebutja categòricament la petició d'indemnització de 5.000 euros que va fer l'advocat del sector, Joaquim Boadas. Segons recull, el fet de personar-se a la causa com a acusació popular, impedeix que la Fecasarm pugui 'reclamar cap mena d'indemnització perquè exerceix l'acció penal sense ser perjudicada pel delicte', conclou la sentència.