La renúncia de Joan Pluma com a regidor de Girona es fa efectiva en un ple de dos minuts

El ja director general del Patrimoni Cultural no assisteix a la sessió i el tripartit veta les intervencions

Joan Pluma ja no és, oficialment, regidor de l'Ajuntament de Girona. Després de quasi 20 anys dedicat a la política municipal ha decidit anar-se'n a formar part del Govern d'Artur Mas com a director general de Patrimoni Cultural. L'oferiment l'hi ha fet el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ja ocupà aquest càrrec durant el primer Govern tripartit de Pasqual Maragall.


El ple extraordinari ha tingut poca transcendència ja que el principal protagonista, Joan Pluma, ha decidit no assistir-hi. Era la darrera oportunitat perquè el fins ara regidor socialista expliqués públicament la decisió de deixar el consistori -i també la Diputació de Girona on n'era vicepresident tercer- per anar a treballar a la Generalitat com a director general de Patrimoni Cultural.

La cadira que ha ocupat durant aquest darrer mandat -quan ha estat també portaveu del PSC a l'ajuntament- lluïa buida aquesta tarda. L'opinió de la resta de grups sobre l'únic punt de l'ordre del dia, és a dir, donar compte de la seva renúncia, tampoc s'ha pogut escoltar a la sala. Els tres grups del tripartit -PSC, ERC i ICV- van acordar que no hi hauria intervencions i així ho van comunicar a la resta de partits. El grup municipal de CiU va respectar la decisió però més crític ha estat el PP que ha lamentat que no s'hagi deixat ingervenir als grups i, més encara, ha criticat a Pluma per no assistir a la sessió.

Joan Pluma va entrar al registre de l'ajuntament l'acta de renúncia dimarts passat, el mateix dia que el Govern d'Artur Mas el va nomenar en el seu nou càrrec. El ple d'aquest divendres ha servit per donar compte de la renúncia i demanar a la Junta Electoral que Glòria Plana s'incorpori com a nova regidora socialista a la corporació.

Les crítiques de CiU i PP

Al final de la sessió, que no ha durant ni dos minuts, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ha afirmat que respecten la decisió personal de Pluma de no assistir al ple però ha afirmat que no la comparteixen. 'Si no ha volgut venir a explicar les raons de la seva decisió no hi tenim res a dir', ha manifestat Puigdemont que sí ha remarcat que al seu grup el que li preocupa és que 'les seves polítiques són les que queden'.

El líder convergent també ha assegurat que, si fos Pluma, no hagués optat pel silenci i, encara més, no hauria acceptat el càrrec dins el Govern. També ha manifestat que hagués preferit que les competències d'Urbanisme que ara deixa Pluma les hagués assumit l'alcaldia enlloc de transferir-les a la regidora Isabel Salamaña.

Després de fer-se pública divendres la notícia del nomenament del regidor socialista com a director general de Patrimoni Cultural, Puigdemont va guardar silenci fins que el Consell Executiu no va aprovar formalment la seva designació el dimarts. Aquesta actitud no ha agradat al grup municipal del PP que ha carregat contra Puigdemont: 'CiU ha fet una justificació del nomenament i demana als ciutadans que oblidin que ha estat mal regidor i se centrin en el que farà a partir d'ara', ha afirmat la portaveu popular, Concepció Veray.

La líder del PP ha manifestat que el cas Pluma 'ha trasbalsat tothom' i que 'no ajuda a lluitar contra la desafecció de la societat vers els polítics'.