L'alcalde de Terrassa demana que la situació que es viu a Salt no es tracti com un conflicte generalitzat al municipi

Navarro és alcalde d'una de les poblacions de Catalunya amb un índex d'immigració per sota la mitjana

Tot i que Terrassa és un municipi que en termes generals es troba per sota de la mitja catalana pel que fa a la xifra de població estrangera que resideix a la localitat, al voltant d'un 14% del total, en determinats barris del municipi com Ca n'Anglada o Can Palet, s'hi concentra un elevat volum de ciutadans d'orígen magrebí o equatorià, entre d'altres.

Si bé és cert que fa anys aquest municipi va ser protagonista de diversos episodis relacionats amb la manca d'entesa entre estrangers i autòctons, la realitat és que avui en dia la situació ha millorat considerablement: 'Tenim barris on la concentració de població immigrada és mes elevada', comenta l'alcalde de Terrassa que afegeix que per tal d'assegurar una bona convivència entre els uns i els altres l'Ajuntament ha promogut programes d'integració no només per les persones que venen de fora sinó també pels autòctons. 'Moltes vegades el desconeixement crea la por i la por crea la sensació d'inseguretat', per aquesta raó Navarro remarca la importància que els diferents col·lectius es barregin i es duguin a terme projectes conjunts: 'Intentem que a les entitats hi hagi representació de les dues parts'.

En aquest sentit, el ple del passat mes de gener de l'Ajuntament de Terrassa va aprovar el Pla Estratègic de la Ciutadania, un conjunt de mesures de mediació i dinàmiques de convivència específiques perquè tan els uns com els altres tinguin els mateixos drets i deures: 'Cal que deixem de parlar d'estrangers i autòctons i que comencem a parlar de persones', afirma Navarro.

Tot i això el batlle vallesà admet que l'actual situació de crisi econòmica no ajuda, perquè hi ha moltes famílies que estan passant per situacions complicades i 'hi ha una base de conflicte inicial' que genera una certa 'crispació' que pot contribuir a accentuar determinats conflictes 'puntuals'.

Amb tot Navarro considera que el cas de Salt podria haver quedat en un fet 'puntual' si no hagués estat pel tracte que ha rebut per part de l'opinió pública i els mitjans de comunicació. 'Es presenta com un enfrontament generalitzat al municipi', és lamenta l'alcalde que remarca la bona feina que ha dut a terme l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que 'ha promogut bons programes de convivència' al municipi on hi ha un 42% d'immigració.

'És un miracle que en tants pocs anys la nostra societat hagi experimentat aquest canvi', afirma el batlle que considera que és 'heroic' que en l'actual situació de crisis econòmica la gent estigui treballant, col·laborant i duent a terme programes de convivència per aprendre a ser més tolerants.