Alcaldes socialistes demanen poder coordinar els efectius de Mossos d'Esquadra al seu municipi

Els batlles s'han aplegat a Salt per fer aquesta petició i donar suport a l'alcaldessa Iolanda Pineda

Prop d'una vintena d'alcaldes socialistes s'han aplegat aquest matí a Salt en un acte de suport a l'alcaldessa del municipi, Iolanda Pineda (PSC), després dels fets que han tingut lloc a la ciutat els darrers dies. En el transcurs de la trobada s'ha procedit a la lectura d'una manifest on s'ha demanat dotar de més pes la figura del batlle en materia de seguretat. Segons el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos, 'Els Mossos d'Esquadra depenen del departament d'Interior però la coordinació de la seva presència, prioritats i gestió l'hauria de poder portar la màxima autoritat local que és l'alcalde o alcaldessa. Aquest hauria de poder coordinar on hi ha Policia Municipal i, on no n'hi hagi, ha de ser la veu autoritzada per a marcar prioritats, presències i en aquest cas gestió del cos de Policia', ha dit Bustos. En aquest sentit, el president també ha demanat a la Generalitat que faci el total desplegament d'agents dels Mossos d'Esquadra que inicialment es van programar per part del govern anys enrere. Amb tot, Bustos ha qualificat com 'inacceptable' que un alcalde demani més presència policial i que la resposta que se li doni des dels Mossos d'Esquadra és que no hi ha més efectius.

Bustos també ha manifestat la preocupació de molts batlles referent al tema de la reincidència. 'No entenem com una persona que ha reincidit en els delictes de faltes o menors, per raons del sistema estiguin permanentment als nostres carrers. Qualsevol ciutadà veu que això passa s'indigna i nosaltres som catalitzadors d'aquesta indignació', ha apuntat el president de la federació.

La delcaració de Salt

Més enllà d'això l'alcaldessa de Salt ha llegit 'La declaració de Salt', un manifest que recull les peticions que des del municipi s'han pronunciat en els darrers dies demanant més seguretat i un compliment rigorós del Codi Penal per evitar la impunitat penal dels delinqüents reincidents que acumulen antecedents per faltes o delicte menors.  En el text que ha llegit l'alcaldessa, Pineda ha reivindicat que 'tot passa als municipis' i que ningú millor que els alcaldes coneix les realitats que es viuen al seu municipi. Davant els incidents dels darrers dies, l'alcaldessa ha demanat el 'compromís de la Generalitat i l'Estat' per dotar els ajuntaments dels recursos necessaris per garantir la convivència i la cohesió social.

Pineda ha tornat a llençar un missatge a la Justícia. 'Els alcaldes i alcaldesses demanem l'aplicació estricta de la Llei d'enjudiciament criminal, o la seva modificació si fos necessari, per tal que es decreti presó provisional respecte d'aquelles persones que han estat detingudes en nombroses ocasions per la comissió de delictes similars', ha assenyalat Pineda que també ha reclamat 'l'efectiu i immediat compliment de les penes'.
  • Manel Bustos reclama que els alcaldes puguin coordinar i gestionar als Mossos d'Esquadra al seu municipi
  • El president de la federació considera 'inacceptable' que des de la Generalitat li diguin que no hi han prou efectius
  • El socialista demana una aplicació estricta de la Llei d'enjudicialment criminal