Vila confirma el trencament de govern a Figueres i qualifica d''immorals' les despeses del regidor de cultura

El convergent ha desglosat una despesa de 12.445 euros per a la coordinació i posada en marxa d'una compta de Facebook

Inadmissible, poc compromesa, immoral, reprovable... aquests són alguns dels adjectius que aquesta tarda ha utilitzat l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), per referir-se a la gestió de l'ara ja, ex regidor de Cultura Ciro Llueca (PSC) i ha confirmat també el trencament del govern. Entre les despeses que ha destacat el convergent hi ha els 12.445 euros per a la posada en marxa d'una compta de Facebook, 77.908 euros assessors diversos durant el 2009 i unes factures per import de 8.000, 6.000 i 5.000 euros en propostes de despesa, per l'Associació Cèl·lula Sant Mori que van entrar en una mateixa tarda.

Vila també ha fet referència a la despesa provocada per la Capitalitat de la Cultura Catalana (CCC) que va tenir lloc a Figueres, per la qual s'hi van consignar inicialment 200.000 euros i que es van suplementar durant l'any amb 45.408 euros, assolint un total de 248.408 euros. A més a més, l'àrea de Cultura encara té pendents factures pendents de pagament i sense consignació pressupostària; 145 en total que pugen a un total de 168.816 euros i propostes de despesa del 2009 per al 2010 de 82.898 euros.

El batlle ha comentat que fets com aquest són habituals en el funcionament d'un consistori, però aquesta vegada han tingut lloc en una època on la crisi econòmica és la protagonista i calia ser més austers. El convergent s'ha defensat de les acusacions del portaveu del grup socialista, Pere Casellas, quan aquest matí ha assegurat que la regidoria de Benestar Social va agafar un suplement de crèdit per import de 270.000 euros 'i aleshores no va passar res', ha dit. En resposta a això, Vila ha comentat que 'hi ha despeses indefensables' i que 'si l'atenció domiciliaria s'ha disparat que hem de fer, deixar de prestar aquest servei?', ha preguntat retòricament.

Les afectacions que poden tenir aquestes factures no autoritzades han posat en perill, segons Vila, el festival Acústica que se celebrarà aquest estiu. No només això, el convergent ha apuntat que la regidoria de Cultura tenia la intenció d'eliminar la programació de teatre a la tardor, per d'aquesta manera evitar noves despeses.

Revocació de regidories

Vila ha anunciat que aquesta tarda ha signat la revocació de totes les competències delegades a regidors socialistes i, per aquest fet, ell mateix assignarà les àrees alliberades fins que no es conformi un nou cartipàs municipal. El batlle ha confirmat que obrirà un torn de converses amb els portaveus dels grups d'ERC i PP per tal de veure si és possible formar un nou pacte de govern en majoria. D'altra banda, el convergent ha explicat que a primera hora de la tarda el regidor de Qualitat Urbana, Pere Pujulà ha formalitzat la petició de ser reconegut com a regidor no adscrit a cap grup municipal, abandonant així la disciplina socialista. De la mateixa manera, Vila ha revocat les dedicacions parcials de Pere Casellas com a primer tinent d'alcalde, funció que passarà a mans d'Abert Ollé, i també la dedicació parcial d'Isabel Pineda, regidora de Contractació, Patrimoni i Relacions Transfrontereres.

Finalment, el batlle convergent ha volgut deixar clar que ell no ha trencat el pacte de govern, si no que va deixar a Casellas que escollís entre substituir Lueca per un altre membre del seu partit o bé que es solidaritzessin amb el regidor de Cultura i deixessin el govern. Amb tot, Vila també ha volgut netejar la imatge de Llueca assegurant que 'en cap moment hem posat en dubte la honestedat del regidor ni tampoc pensem que hagi cap apropiació indeguda de diners'.

Els propers dies s'inciaran els contactes amb la resta de grups per a conformar un nou equip de govern amb majoria. En aquests moments el consistori està format per 7 regidors de CiU, 6 d'ERC, 5 del PSC, 2 del PP i 1 d'ICV
  • Santi Vila valora les despeses que s'han fet des de Cultura