ERC de Figueres demana responsabilitats polítiques per 168.816 € de partides no autoritzades

El republicà apunta que aquestes inversions en cultura són fruit d'una mala planificació

El republicà va començar la seva intervenció demanant la relació de factures pendents de l'any passat, fet que li va respondre el regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), el qual va enumerar 145 factures que pujaven a un import total de 168.816 euros. Segons el socialista aquestes eren considerades una despesa 'no prevista' degut a 'un esforç' que ha generat l'Ajuntament en matèria de cultura. 'El 2009 ha estat molt fructífer per a la ciutat culturalment parlant i, entenem, que ha estat un any excepcional per a la cultura figuerenca. Això s'ha vist traduït en aquest esforç i aquests diners que, al nostre entendre estan ben gastats', va dir Llueca. Canet per la seva banda no va aprovar les explicacions del regidor socialista i assegurava que 'el govern te la obligació de fer el pressupost correctament i no gastar més del que està pressupostat', va dir. Amb tot, Canet va demanar responsabilitats polítiques davant aquest fet.

Al seu torn el regidor d'Hisenda, Albert Ollé (CiU), va replicar al republicà apuntant que la responsabilitat del govern 'recau sobre les despeses autoritzades' i no per les 'no autoritzades' com seria aquest el cas. Amb tot, Canet va deixar caure que 'si aquestes factures no estan autoritzades aleshores algú té un problema', va etzibar.

Possible trencament de govern

El ple d'ahir també va viure moments de tensió davant un possible divorci entre l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU) i el primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC). El motiu d'aquest provenia que el convergent havia introduït un seguit de canvis respecte al pressupost que ahir s'havia d'aprovar. Vila va incloure una rebaixa del 5% en els sous de tots els regidors de l’Ajuntament, fet que Casellas no hi estava totalment en contra però havia afirmat amb anterioritat que no volia tocar cap sou dels membres del consistori. A l'hora de la veritat però, el socialista es va posar al costat de Vila i va votar a favor del pressupost. Malgrat aquest acord, Casellas va actualitzar el seu perfil de Facebook després del ple assegurant que 'tenim pressupost però les coses no poden seguir així. Figueres no s'ho mereix'.

En un altre ordre de les coses, durant la lectura d'esmenes del pressupost, es va afegir que també s'apliqués la reducció del 5% en el sou dels càrrecs de confiança. Malgrat tot, el secretari del consistori va apuntar que no era possible rebaixar en aquest percentatge el sou d'aquests treballadors ja que així ho marca la llei, estipulant un 3% com a rebaixa màxima. El secretari va apuntar que, per a fer-ho, seria necessari preguntar a cada càrrec de confiança si estaria d'acord amb la rebaixa.

Guerra dialèctica entre ERC i PP

Els ànims es van encendre quan el portaveu del grup municipal del Partit Popular (PP), Diego Borrego, va acusar dins el torn de precs i preguntes a la resta de membres de l'oposició d'ERC, encapçalada per Francesc Canet, de no 'fer bé la seva feina'. El republicà, irat, va acusar al popular 'd'exhibicionista' i de basar la seva feina 'en treure un llistat d'anècdotes', va dir. Per la seva banda, Borrego es va disculpar per les seves acusacions, però va rematar la intervenció apuntant que 'vostè que es diputat hauria de donar exemple i rebaixar-se un 5% el sou i no pas als regidors de l'Ajuntament'.