Franc Ponti: 'Si pensem que no som creatius no ho arribarem a ser mai'

L'empresari va oferir les estratègies clau per a l’èxit als seus oients durant la conferència TEDxGirona

Ahir a les conferències del TEDxGirona, l'empresari barceloní Franc Ponti va descriure l’aprenentatge de les escoles com  una estructura que no deixa que la gent pensi. Les organitzacions espanyoles, va assenyalar, “són estàtiques i no fluctuen amb els canvis que es produeixen al món líquid, canviant, en el qual vivim”.  Per a canviar-ho, Ponti va proposar recuperar el temps de què un no disposa amb el ritme de vida actual, per pensar i tenir idees. A partir de les idees desenvolupar la intuïció i d’aquesta forma ser creatius. “Per a crear o innovar has de trencar els pensaments inculcats, has de ser inaudit per aconseguir la diferenciació”. Amb paraules de Foucault va animar als assistents a plantejar-se l’estructura en la qual està basada la societat i a desafiar els convencionalismes.  

Focalitzant-se en l’estructura de les empreses, Ponti va parlar sobre la jerarquia que impera en la majoria de companyies. Puntualitzant que, aquests casos d’estrats dins de la professió, es dóna més a Espanya que a altres països. Aquest fet, constata al seu entendre una manca de creativitat. Per solucionar-ho, el ponent va proposar una apertura al món mitjançant les noves tecnologies. Per evitar el secretisme i el rang de poder dins d’una mateixa companyia, i també a nivell mundial. Aquesta proposta deriva al pensament del “flow” sobre el qual Ponti va explicar que el fet d'obrir-te al món, fa que "escoltis" i que "interactuïs amb persones que poden aportar-te noves idees". És el que Edward de Bono ha anomenat el "pensament lateral", treballar de forma creativa i conscient.

“Sense emoció la innovació està morta”. Amb aquestes paraules el primer ponent del TEDxGirona va explicar que la clau per a l’èxit és la passió que un senti pel seu treball. Fer les coses perquè realment un gaudeix amb el que fa, així serem creatius i creurem en nosaltres mateixos. Perquè “si pensem que no som creatius no ho arribarem a ser mai”.


Biografia 

Franc Ponti va néixer a Barcelona el 24 de novembre de 1961. És Llicenciat en Humanitats per la UOC, Diplomat en psicologia empresarial per EADA i Màster en gestió gerencial també per EADA. Actualment està cursant el Doctorat en Societat del Coneixement a la UOC. També ha cursat una multitud de seminaris de continuïtat, entre els que destaca el “Program On Negotiation for Senior Executives” organitzat per la Universitat de Harvard, Tufts i el MIT.

S’ha especialitzat en les àrees de negociació i conflicte; en creativitat i innovació; i el desenvolupament personal, equips de lideratge i èxit professional. Aquesta experiència docent l’hi ha permès impartir sessions de formació d’algunes de les més prestigioses empreses espanyoles.