Enric Ruiz-Geli: 'El futur és l'arquitectura a partir de les partícules'

L'arquitecte encarregat del projecte de 'ElBulli Foundation' va fer un repàs a l'evolució de l'arquitectura al TEDxGirona

L'arquitecte Enric Ruiz-Geli va aprofitar la seva intervenció d'ahir al TEDxGirona per fer reivindicar una forma de treballar inspirada en els vells temps. "Abans es podia fer un edifici de 100 tones que en suportava 300 però actualment fem construccions de 100 tones que només aguanten el seu propi pes", va dir. El conferenciant també va enumerar característiques dels nous mètodes de la construcció que al seu entendre han suposat una millora, com ara la possibilitat de "desmuntar" les obres i fer-les "menys pesades". Segons Ruiz-Geli, "la industria a Catalunya està preparada per a la fabricació digital".

El punt fort de la seva intervenció va arribar quan va parlar sobre una nova forma de treballar amb les partícules com a element fonamental. Per l'arquitecte, el futur passa per aquí i és precisament el mètode que ha escollit per aplicar en la construcció de 'ElBulli Foundation' de Ferran Adrià a Cala Joncols de Roses.

'ElBulli Foundation' neix amb la intenció de ser una 'ciutat' o 'ecobarri sostenible', per això s'ha pensat en una estructura d'edifici 'viva' i 'orgànica'. El cuiner creu que 'si no hi ha una certa bogeria, seria normal' i no s'innovaria. Ruiz-Geli veu el projecte com 'un pilot d'arquitectura sostenible' que sigui 'únic al món'. Per això és vol aprofitar tot l'entorn del restaurant. En aquest sentit, Ruiz Geli va definir la construcció com 'una bola d'informació de dos milions de partícules'. Es busca un enteniment entre la arquitectura i l'essència d'El Bulli. La mirada se centra en fer de l'edifici un espai ecològic i integrat a l'entorn, amb emissions zero i que produeixi l'energia que necessita. Fins i tot en aquest esforç es vol que els col·laboradors vinguin a El Bulli amb cotxe elèctric o que es prescindeixi de fer servir aires acondicionats.

Biografia
 
Enric Ruiz-Geli i el seu equip d’arquitectura interdisciplinari 'Cloud 9', fundada l’any 1997 i situada a Barcelona, treballa en la interfície entre l’arquitectura i l’art, els processos digitals i el desenvolupament de materials tecnològics. Els seus projectes polifacètics inclouen escenaris i edificis, instal·lacions i productes industrials , i es realitzen juntament amb varis socis col·laboradors.

'Cloud 9' està compromesa amb l’ús dels nous avenços tecnològics i la dimensió performativa de l’arquitectura, que crea estructures simulant la natura. Va estudiar arquitectura a l’ETSA de Barcelona. Va ser becari del Krtu (Unitat de producció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i artista convidat pel ZKM de Karlsruhe.

Va treballar com escenògraf associat amb Bob Wilson entre 1995 i 2000. Ha participat en l’elaboració del diccionari d’arquitectura Metaplois, ha estat comissari del Pavelló d’Espanya a la V Biennal d’Arquitectura de Sao Paulo i ha participat en l’exposició New Architecture in Spain del MOMA a Nova York (2006).

El 2008 va guanyar el concurs per a la realització del nou aquari de Nova York, que finalitzarà el 2014. La seva carrera professional ha estat essencialment centrada en l’escenografia i el disseny d’exposicions, encara que destaca per la seva aposta per una producció arquitectònica digital, i per una concepció orgànica/tecnològica de l’arquitectura.

Les noves tecnologies no només s’apliquen en les seves obres, sinó que són una eina més per a modelar i articular els seus projectes. Es fa palès aquest interès en la seva constant investigació de noves formes i nous materials. Els seus edificis canvien, es mouen, són vius.