Sònia Fernández-Vidal: 'Amb la ciència podem avançar o autodestruir-nos'

La conferenciant assegura al TEDxGirona que "els somnis a través de la ciència aconsegueixen convertir les utopies en realitat"

"Podem avançar o autodestruir-nos". Així de contundent es va mostrar ahir Sònia Fernández-Vidal la qual va assegurar que la divulgació del coneixement és una responsabilitat que pertany a tothom. La societat, va explicar, "només podrà avançar si consumeix informació de qualitat". Per aquest motiu la doctora en Física recomana que la ciència s'expliqui de manera comprensible per a tothom. Fer-la "sexy i atractiva, posar-la de moda", va remarcar.

La ponent va insistir en la importància del paper estatal a l'hora d'atorgar subvencions destinades per a la investigació, sense les quals, no podrien ser possibles el manteniment ni el desenvolupament dels projectes científics. "També és necessària la concessió de beques per als joves científics que emigren d'Espanya amb l'objectiu de millorar professionalment", va comentar.

Fernández-Vidal va descriure els avenços tecnològics que s'utilitzen quotidianament com a projectes que semblaven impossibles de fer realitat. Al llarg de la seva intervenció va exemplificar un cas referent a la tecnologia convertida en "màgia" aplicat al cas de la capa de Harry Potter, que ja s'està fabriicant a EUA a partir d'unes microfibres que desvien la llum. O de l'estreta relació de la ciència ficció amb els avenços tecnològics com el telèfon mòbil, ideat per Martin Cooper a partir de la sèrie 'Star Trek'.

La doctora es va mostrar optimista envers la situació social que es viu a l'actualitat i els avenços tecnològics que "facilitaran encara més l'adaptació de l'ésser humà a la Terra, com la nano tecnologia, les energies netes a partir de fusions d'elements o els ordinadors quàntics", va explicar. Fernández-Vidal va assegurar, a més, que "la ciència i la tecnologia són al nostre servei, però cal un ésser humà capaç d'administrar aquest coneixement amb l'amor com a força que ens fa emprendre un viatge cap als nostres somnis, per fer-los realitat", va reblar.

Biografia

Doctora en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va realitzar la seva tesis doctoral en el camp de la Informació i Òptica Quàntica. Ha treballat en alguns dels centres d’investigació capdavanters, com el CERN, el Laboratori Nacional de Los Álamos o el ICFO. Durant els últims dos anys ha donat múltiples xerrades d’introducció a la física quàntica a per a públic no científics. En el camp de la divulgació científica ha publicat la novel·la científica “La Porta dels Tres Forrellats”, en la que es barregen per primera vegada la fantasia i la física quàntica.