Xesco Espar: 'A la vida i a l'esport és necessari saber ser humil i deixar brillar als altres'

L'ex-entrenador de l'equip d'hanbol del FC Barcelona va parlar sobre els secrets del couching al TEDxGirona

Arriscar per a créixer, auto exigència, excel·lència, treball en equip, superació, humiltat... aquests són algunes de les característiques que Xesco Espar va destacar ahir en la seva conferència al TEDxGirona referent al treball en equip. Per l'ex-entrenador del FC Barcelona és molt important que hom es marqui un seguit d'objectius per arribar-hi a nivell col·lectiu. "Els valors del treball en equip són la generositat i la humiltat", va dir Espar el qual va assegurar que "el més difícil és poder ser humil, deixar-se ajudar pels altres". 

El barceloní va repassar la seva etapa com a esportista al FC Barcelona i recordava el grau de competitivitat dels seus companys i jugadors: "les persones que treballen a un alt rendiment sempre volen lluitar i en casos en que el seu rendiment no és prou bo han de ser capaços de donar un pas enrere i deixar brillar als demés", va asseverar. 

Amb tot, un altre dels valors que va destacar Espar és de l'auto exigència "la qual ens porta sempre a l'excel·lència, la qual ens permet rendir sempre a un màxim nivell", va dir. 

Biografia
 
Francesc Espar Moya (Barcelona, 4 de gener de 1963), conegut com Xesco Espar, és un antic jugador i entrenador d’handbol català. Ha desenvolupat la seva carrera esportiva al FC Barcelona, on va jugar a les categories inferiors i una temporades al primer equip.

És llicenciat en Ciències d’Educació Física per l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) de Barcelona. Va iniciar la seva carrera com entrenador a l’equip juvenil del Barça, posteriorment a l’equip júnior, i al primer equip com a preparador físic i ajudant de l’entrenador Valero Rivera. L’any 2004 Xesco esdevingué primer entrenador del club. En la seva primera temporada al club guanyà la setena Copa d’Europa per a la secció.

Ha estat professor de l’INEFC de Barcelona durant 13 anys i professor de l’Escola d’Entrenadors de la Federació Espanyola d’Handbol des de 1990. Xesco Espar no només és conegut com un dels entrenadors esportius amb més èxit d’Europa, sinó com un dels conferenciants més impactants, entretinguts i profunds, així com un dels entrenadors personals de major impacte en el terreny del Coaching.

Els seus seminaris de Planificació han format a centenars d’entrenadors i les seves conferències han inspirat a desenes d’empreses i institucions.