El jutge envia a presó l'autor material del crim de Taialà i tres nois més a qui considera coautors

Uns 400 veïns del barri gironí es manifesten en suport a la víctima i reclamant justícia

L'autor del tret mortal, Jesús Moynelo, ha perjurat davant el jutge que ningú més dels qui l'acompanyava dilluns a la nit sabia que portava una escopeta. L'home, de 36 anys, ha declarat que el detonant de tot va ser l'enemistat que hi havia entre la colla de Taialà i la del Pont Major. 

Aquells dies, l'ambient s'havia escalfat després d'un enfrontament a les Carpes de la Devesa. Segons la declaració, el mateix dilluns a la tarda, el grup de Taialà havia anat "armat fins a les dents" al Pont Major, i un dels nois del barri li havia explicat a Moynelo que volien "acribillar" Antonio Jurado, el fill de la seva parella, i que fins i tot havien amenaçat amb disparar-li dos trets.

Tot això va comportar que Moynelo i el seu afillat decidissin anar fins al bar 'Casa Pepe', on sabien que estaria la colla rival. Aquell dilluns a la nit, segons ha dit, s'havien begut uns quatre litres de cervesa entre els dos i també havien consumit cocaïna. Abans de marxar, Moynelo va anar fins al costat de la via del tren, on hi havia enterrat l'escopeta. L'arma portava allà des de feia uns cinc anys, i juntament amb ella hi havia quatre cartutxos. 

Després de desenterrar-la, Jesús Moynelo ha relatat que la va embolcallar amb una caçadora i la va posar al maleter del cotxe. Aleshores, el seu afillat, Antonio Jurado, va posar-se al volant i ell al seient del copilot i van anar fins al barri de Taialà. Durant el trajecte, Moynelo ha assegurat que tant ell com el seu afillat "estaven nerviosos i tenien por", però que volien anar a posar les coses al seu lloc. 

Quan van arribar al carrer Aneto -segons la seva declaració- Moynelo va etzibar als joves de la colla rival: "A veure, qui volia engegar dos trets al Nini?", sobrenom amb el qual es referia al seu afillat. Després d'intercanviar-se alguns retrets i crits, l'autor del crim ha dit que els joves del barri van començar a tirar-los de tot, "ampolles, taules i cadires".

De cop, va veure com dos homes que hi havia darrere els joves portaven dues pistoles a les mans, i que l'apuntaven amb les armes. "La por", com ha declarat, va ser el que el va empènyer a treure "el rifle de darrere del maleter" i disparar a l'aire. Jesús Moynelo ha explicat que "temia" tant per la seva vida com per la del seu afillat i que, fins i i tot, va escoltar un tret per part dels de l'altra colla (tot i que els mossos no van trobar cap projectil).

Es va posar al davant

Moynelo ha assegurat que tots els trets els va disparar "més amunt de l'alçada de la porta del bar" per intimidar. Però que el tercer dispar "va impactar" al cap de la víctima "perquè es va posar al davant". A més, l'autor del tret també ha declarat que el jove mort el reptava dient-li frases com "A mi, a mi, a mi" o bé "Vinga, dispara!". 

Quan va veure que la víctima queia estesa a terra, Moynelo "per por i pel xoc" va pujar al cotxe amb el seu afillat. Antonio Jurado, fins aleshores, s'havia dedicat a destrossar el vehicle de la víctima, un Opel Kadett negre, amb un bat que duia al cotxe.

Ells dos van conduir aleshores fins a Sant Esteve de Llémena (Garrotxa), on es van refugiar a casa del seu cunyat. Durant el trajecte, Moynelo ha dit que va començar a sentir penediment i a veure que se li n'havia "anat l'olla", però que es pensava que havia ferit la víctima a la cama. Va ser en veure les notícies a la televisió, només d'arribar a Sant Esteve de Llémena, que es va adonar del què havia fet i -segons ell- "se'ls hi va caure el món a sobre". 

Moynelo va decidir aleshores amagar l'arma sota uns matolls, embolcallada amb plàstics, i desfer-se d'una bala que li havia sobrat llançant-la en un prat. El detingut també ha explicat que, tot i que abans d'aquella nit mai havia engegat cap tret, "muntar l'escopeta és molt fàcil" i que era com el que es veia "a les pel·lícules". 

Ingrés a presó

Després d'escoltar la seva declaració, el jutge ha decretat el seu ingrés a presó. Jesús Moynelo, de 36 anys i de procedència americana (és nascut a Nova Jersey) està acusat d'assassinat, temptativa d'assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Juntament amb ell també han ingressat a presó tres joves més de tots els detinguts -en total, vuit- que avui han declarat davant el jutge per aquest crim. Es tracta dels seus dos afillats Antonio i Iván Jurado, de 21 anys, i d'un altre noi, Francisco Ismael Mohamed, cosí dels dos germans, a qui el jutge considera cooperadors necessaris de la mort del jove de Taialà. 

Antonio Jurado, àlies el 'Nini', s'ha negat però a declarar davant el jutge. Qui sí que ho ha fet han estat el seu germà i el seu cosí. Tots dos han explicat que aquell vespre, després de conèixer que Moynelo i Antonio Jurado havien anat cap a Taialà, ells dos també havien pujat al barri a cavall d'una moto. Però abans d'arribar al bar, van sentir un tret i aleshores van decidir marxar del lloc.

Els dos han negat rotundament que aquella nit haguessin participat a la baralla prèvia al crim, tot i que hi ha testimonis que els situen al lloc dels fets. El jutge, però, no s'ha cregut la seva versió, perquè els ha enviat tots a presó com a cooperadors necessaris. 

Els quatre restants, en llibertat 

Entre els detingut que han passat a disposició judicial aquest divendres hi havia també Bàrbara Gómez, de 41 anys, la mare dels dos germans i la companya sentimental de Moynero. La dona, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, ha explicat que, tot i conèixer l'enemistat de les dues colles, aquella nit no va conèixer els fets fins després del crim. 

Va ser l'endemà, després d'anar caminant fins a Sant Esteve de Llémena, quan va prendre consciència de la situació. Quan es va assabentar del tiroteig per la televisió, i va veure que Moynero i el seu fill ploraven, ella es va "tornar boja" -com ha declarat- i només volia amagar-los dels joves de Taialà. Gómez també ha dit que havia estat ella qui havia alertat un amic policia i li havia dit que Moynero es volia entregar. 

Juntament amb Gómez, també han quedat en llibertat la resta de joves detinguts (dues noies més i un noi). Tots tres s'han negat a declarar. Ara, tant ells com Bàrbara Gómez estan en llibertat amb càrrecs, se'ls ha retirat el passaport perquè no surtin de territori estatal i tenen l'obligació de presentar-se als jutjats cada quinze dies.

400 persones es manifesten

L'ingrés a presó de l'autor material del crim, els seus dos afillats i el cosí dels nois ha coincidit amb una manifestació improvisada al barri de Germans Sàbat. 400 veïns, la majoria d'ells joves, han sortit al carrer exhibint fotografies de la víctima, corejant el seu nom i reclamant justícia.

Els manifestants han anat des del barri fins al davant dels jutjats (pel camí, n'han acabat quedant uns 150) i han exhibit dues pancartes on es podia llegir 'Sempre als nostres cors' i 'Justícia per a en Jose!!!', en referència a la víctima. La manifestació, tot i que improvisada, ha transcorregut sense incidents. La marxa s'ha acabat davant l'edifici dels Jutjats de Girona, on els veïns han guardat un minut de silenci i han trencat l'acte amb un sonor aplaudiment.