Absolen les educadores de la guarderia 'Els Escarlets' acusades de maltractar i vexar infants

La sentència atribueix la denúncia d'un grup de monitores a un conflicte laboral

La sentència considera que no ha quedat provat cap dels abusos que les denunciants van reiterar que eren "habituals" a la llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori (Gironès). Les sis monitores que van interposar la denúncia asseguraven que havien presenciat mals tractes i vexacions cap a infants menors de dos anys. Entre aquestes pràctiques abusives, van detallar que havien vist que forçaven nens a menjar fins a provocar-los el vòmit, que els dutxaven vestits per escarmentar-los, els tancaven en habitacions trasters, els lligaven a la cadira, que no els canviaven quan s'havien fet pipí o que els cridaven i insultaven dient-los "guarros", "marranos" o "marietes".

Cadascuna de les cinc educadores s'enfrontava a pagar una multa de fins a 4.000 euros acusades de vuit faltes de maltractaments i vuit faltes de vexacions. La sentència les ha absolt i atribueix la denúncia del grup de monitores a un conflicte laboral. "Si no s'haguessin desencadenat les discrepàncies laborals, mai s'hauria formulat la denúncia", conclou la sentència que entén que "cap persona normal" i menys qualificada en l'àmbit de l'educació infantil restaria "impassible" si veiés que abusen així de menors indefensos. Per això, la sentència creu que el fet que les educadores no denunciessin fins tres anys després i just quan hi ha enfrontaments per qüestions de feina resta "credibilitat" a la seva versió.

La sentència també recull que no existeix cap prova perifèrica que corrobori la versió de les denunciants i argumenta que si s'haguessin produït abusos tan "denigrants i brutals" els menors haurien tingut seqüeles físiques. Durant el judici, les denunciants van assegurar haver presenciat com "sacsejaven" nens agafant-los pels braços, els arrossegaven i, finalment, els "llançaven contra el terra". "Són pràcticament bebès, si fos certa aquesta brutalitat hauria tingut un greu i seriós reflex en la totalitat del seu cos", exposa la sentència que afegeix que els infants agredits haurien precisat d'atenció sanitària urgent. En canvi, les mares dels menors només havien vist morats aïllats que només van atribuir a possibles maltractaments una vegada destapat el cas.

En relació a les explicacions dels pares d'infants que han exercit l'acusació particular, la sentència exposa que en cap dels casos es pot establir "un nexe d'unió" entre les actituds observades pels pares i els abusos que diuen les denunciants que es produïen a la guarderia. Morats aïllats, el fet que els nens tinguessin set, algunes paraules dites pels nens com "lligar" parlant de cadires o malsons són, segons els pares, algunes de les actituds que havien observat. "No és possible establir una relació causal", conclou la sentència.

Per tot això, la sentència considera que no ha quedat provat cap dels abusos i absolt les cinc monitores, que s'enfrontaven a multes de fins a 4.000 euors per setze faltes, una acusació que, segons la sentència, també és massa "vague" i poc concreta. Fiscalia i acusació particular poden recórrer la sentència a l'Audiència de Girona.