Pares de la llar d'infants de Sant Gregori exerciran l'acusació particular si es demostra que hi va haver delicte

S'acusa a les educadores de lligar a la cadira els infants si no es portaven bé, no donar-los aigua en tot el dia i insultar-los

El cas dels suposats maltractaments a la llar d'infants 'Els Escarlets' es va destapar arran d'una denúncia interposada per algunes de les educadores del centre contra altres companyes de feina. A les declaracions policials, les denunciants acusaven algunes monitores de males pràctiques a l'hora de tenir cura dels infants.

Entre els abusos, es trobava el fet que lligaven a la cadira els nens que es portaven malament, no els donaven aigua en tot el dia o els insultaven i els ridiculitzaven. En un dels casos, fins i tot un dels nens es va desmaiar perquè havia patit un cop de calor i, com que no li havien donat aigua, es trobava deshidratat.

A les declaracions policials, les educadores també denunciaven que hi havia monitores que donaven tres quarts d'hora als infants per dinar i que, si no ho aconseguien, obligaven els nens a empassar-se el menjar tapant-se el nas. Un altre dels suposats abusos era no canvia els bolquers durant dues hores als infants que s'havien orinat perquè aprenguessin a no fer-se pipí.

A més, les denunciants també afirmaven que a les que no seguien aquest mètode, les altres monitores els hi deien que mimaven els nens perquè el que necessitaven era disciplina. A la declaració, les educadores també deien que es llançava aigua als nens que s'adormien i els insultaven. Una altra de les pràctiques era dir als nens que els seus pares no els estimaven quan feien tard a l'hora d'anar-los a buscar.

El cas es troba ara en mans del Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona, que serà l'encarregat de determinar si hi ha responsabilitats penals en el cas. De moment, la denúncia ha comportat que el jutjat hagi obert diligències prèvies per un delicte contra la integritat moral de les persones, i que hagi citat a declarar com a imputades l'anterior directora (que va dimitir) i quatre de les monitores de la llar d'infants 'Els Escarlets'.

Les declaracions de les imputades s'han fixat per dilluns vinent al matí. Abans, però, aquest divendres, el jutjat també ha citat a declarar diversos pares, en aquest cas com a testimonis. Tot i que cap d'ells hagués presenciat els suposats abusos, els pares sí que podran explicar davant el jutge quina era l'actitud dels seus fills en arribar a casa, o si algun els havia explicat algun dels suposats abusos al centre de Sant Gregori.

Presentar-se com a acusació particular

La intenció d'aquest grup de pares és presentar-se com a acusació particular en el cas si es demostra que l'anterior directora i les educadores del centre 'Els Escarlets' van cometre delicte. L'advocat dels pares, Carles Monguilod, ha explicat que, de moment, el que volen 'és saber què ha passat i veure si hi ha proves de conductes delictives'.

Monguilod ha volgut ser molt caut a l'hora d'avançar res i s'ha limitat a dit que, en el moment en què el jutjat d'instrucció ha obert diligències, 'sembla que hi podria haver indicis de responsabilitat penal'. Tot i això, però, el lletrat també ha assegurat que no es podrà saber res més fins que no s'hagi completat el tràmit de presa de declaracions.