El jutjat arxiva el cas de suposats maltractaments a la llar d'infants 'Els Escarlets' de Sant Gregori

La jutgessa conclou que els fets no constitueixen 'una infracció penal'

El cas dels suposats maltractaments a la llar d'infants 'Els Escarlets' no ha d'arribar a judici. Això és el que ha decidit el jutjat que instrueix el cas, que n'ha decretat el sobreseïment perquè conclou que no hi ha 'infracció penal'. L'auto judicial ressalta que, en el moment d'interposar-se la denúncia, hi havia 'un conflicte laboral' entre les educadores amb 'evidents desavinences pedagògiques'.

El jutjat considera que aquest va ser el detonant que va portar un grup d'educadores a denunciar-ne unes altres per suposats maltractaments i vexacions als infants. Entre les pràctiques denunciades, hi havia el fet de lligar els nens a la cadira, colpejar-los repetidament, no donar-los aigua o forçar-los a menjar si no s'acabaven el que tenien al plat.

L'auto del jutjat, però, recull que 'no hi ha cap informe mèdic' que permeti acreditar els maltractaments, ni que tampoc alguns dels pares que van declarar van observar res 'anormal' als seus fills. A més, l'escrit també indica que algunes de les actuacions denunciades (com lligar els nens a la cadira) no es van fer amb intenció de 'vexar' els menors, sinó amb una finalitat 'educativa i de seguretat', ja que les educadores no tenien més mitjans perquè els nens no es moguessin durant l'estona de menjador.

Per últim, el jutjat també precisa que els maltractaments denunciats per força haurien hagut de deixar marques als menors. Entre aquests, hi havia agafar amb força els menuts pels braços, ventar-los bufetades, arrossegar-los per treure'ls del menjador o aixecar-los i deixar-los caure a terra (en ocasions, fins a vuit vegades).

'Les víctimes serien nens de fins a 2 anys, i sembla evident que qualsevol agressió els hi hauria deixat lesions', concreta l'auto judicial. Per aquests motius, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona disposa l'arxiu del cas.

Recurs d'alguns pares

L'advocat d'alguns dels pares, Carles Monguilod, ja ha presentat recurs a l'Audiència de Girona per la decisió judicial. Monguilod considera que el cas ha d'arribar a judici, i recorda que el fiscal, tot i no veure-hi delicte, va demanar que s'obrís un procediment per faltes.

El recurs indica que és 'perfectament possible' que els maltractaments denunciats no deixessin lesions o marques visibles als infants. A més, l'escrit també recull que alguns infants podrien haver tornat a casa amb morats, però com que es tracta 'de nens petits que vénen de la guarderia', els pares no hi donessin importància.

'Ara ens trobem en un moment del procés en què no es pot concloure que les denunciants no tenen credibilitat perquè estaven enfrontades amb les altres monitores', ha precisat Carles Monguilod. I ha conclòs: 'Aquests extrems s'han de tractar en un judici oral, com ja interessava el fiscal, i després poder dictar una sentència amb garanties'.