Pares de la llar d'infants de Sant Gregori volen judici per aclarir si hi va haver maltractaments

L'advocat de l'acusació particular demana que es faci un judici de faltes

  • Una de les educadores acompanyada pel seu advocat © ACN
    Una de les educadores acompanyada pel seu advocat © ACN
  • Llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori © ACN
    Llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori © ACN

'Hi ha uns fets que s'han d'averiguar i, si queden provats, concretar responsabilitats', ha explicat Carles Monguilod que anuncia que, com a acusació particular, se sumarà a la petició del fiscal. Així, els pares d'alguns alumnes de la llar d'infants també demanaran que es passi a un procediment de judici de faltes. Monguilod ha volgut deixar clar que els pares no busquen la condemna de ningú si no hi ha proves que recolzin les acusacions i que l'únic que volen és saber si el que sostenen les denunciants va passar o no.

Monguilod ha explicat que els pares que representa s'han sentit 'alleugerits' en conèixer el contingut de l'escrit de fiscalia i que s'adheriran a la petició perquè consideren que els fets denunciats 'mereixen un anàlisi seriós i amb totes les garanties' en un judici oral. 'No acusaré ningú si no hi ha evidències ni proves que ha passat allò que es diu', ha afirmat el lletrat.

L'acusació particular i els lletrats de les defenses tenen deu dies per entregar els seus escrits. Monguilod ha reiterat la tesi del fiscal que sosté que hi ha 'indicis racionals' que els fets denunciats podrien constituir una infracció penal lleu, com és una falta. Les defenses ja han avançat que demanaran que l'arxivament del cas. Després d'aquest termini, la jutgessa haurà de decidir els suposats maltractaments d'Els Escarlets arriba a judici o si el cas acaba arxivat.

La denúncia

Les denunciants acusaven algunes monitores –l'antiga directora i quatre educadores- de males pràctiques a l'hora de tenir cura dels infants com lligar-los a la cadira si es portaven malament, no donar-los aigua en tot el dia, o insultar-los i ridiculitzar-los dient-los paraules com 'guarro' o 'marrano'.

A les declaracions policials, les educadores també denunciaven que hi havia monitores que donaven tres quarts d'hora als infants per dinar i que, si no ho aconseguien, obligaven els nens a empassar-se el menjar tapant-se el nas. Un altre dels suposats abusos era no canvia els bolquers durant dues hores als infants que s'havien orinat perquè aprenguessin a no fer-se pipí.