Les monitores que van denunciar maltractaments als Escarlets diuen que els abusos eren 'habituals'

El cas pels suposats maltractaments i vexacions als infants de la guarderia arriba a judici

Les acusades són quatre monitores i l'exdirectora de la llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori. Sis treballadores que han passat pel centre van denunciar davant dels Mossos d'Esquadra que les processades maltractaven i vexaven habitualment alguns infants. Una versió que han mantingut aquest dijous en el judici que s'ha fet als Jutjats de Girona. Una darrera l'altra les educadores han assegurat que els crits i els insults estaven a l'ordre del dia i que sovint les situacions de tensió anaven a més i arribaven a rebotir nens contra terra o obligar-los a empassar-se el seu vòmit.

Segons han explicat al judici, van decidir denunciar-les perquè una de les monitores va rebre una trucada dels mossos que les avisava que o bé anaven a explicar què passava a la llar d'infants o acabarien elles també imputades. 'Si no ens haguessin trucat, no ho hauríem fet', han afirmat. Les monitores asseguren que més d'una vegada havien denunciat a l'ajuntament -la guarderia és municipal- que hi havia males pràctiques i que no estaven d'acord amb la forma d'educar de les acusades però que mai ho van comunicar als pares ni a la policia per 'por'.

Les monitores han detallat alguns dels maltractaments i les vexacions que asseguren que van presenciar durant el curs 2009-2010. Escenes com veure que obligaven un nen a empassar-se el seu propi vòmit quan no volia menjar més, que dutxaven vestit un infant perquè plorava quan l'obligaven a dormir sense la seva manta o insultar amb paraules com 'marrano' i 'lleig' a un nen que s'havia fet pipí i deixar-lo amb els pantalons molls durant una hora davant tota la classe.

Les acusades han negat les acusacions i han dit que no han maltractat cap infant. Segons les imputades, han arribat a judici per desavinences laborals. Al judici ha declarat la responsable del personal de l'ajuntament -a qui les monitores diuen que havien denunciat els mals tractes- que ha assegurat que havia rebut vàries queixes per qüestions de feina però no per abusos cap als infants.

Després d'un judici de més de set hores i amb la sala plena a vessar de pares preocupats i persones que donaven suport a denunciades o a denunciants, el cas ha quedat vist per a sentència. El fiscal demana que condemnin cadascuna de les acusades a pagar una multa de 4.000 euros. Segons l'acusació pública, són autores de vuit faltes de maltractaments i de vuit faltes de vexacions. Les defenses, en canvi, consideren que tot ha estat fruit d'una revenja i que la versió de les denunciants 'ha caigut pel seu propi pes'. Per això, considera que la sentència ha de ser absolutòria.