El jutjat ordena obrir judici per faltes pels suposats maltractaments a la llar d'infants de Sant Gregori

A l'escrit, la jutgessa que es va fer càrrec del cas des d'un principi també s'absté a dirigir el procés

El cas dels suposats maltractaments a la llar d'infants de Sant Gregori es va destapar arran de la denúncia que tres educadores, una tutora, una auxiliar i una antiga treballadora d'Els Escarlets van fer davant els Mossos d'Esquadra. A la denúncia, les denunciants acusaven algunes monitores de males pràctiques a l'hora de tenir cura dels infants.

Entre els abusos denunciats, hi havia lligar els nens a la cadira si es portaven malament, no donar-los aigua en tot el dia, o insultar-los i ridiculitzar-los dient-los paraules com 'guarro' o 'marrano'. En un dels casos, les denunciants fins i tot asseguraven que un dels infants s'havia desmaiat perquè havia patit un cop de calor i, com que no li havien donat aigua, es trobava deshidratat.

A les declaracions policials, les educadores també denunciaven que hi havia monitores que donaven tres quarts d'hora als infants per dinar i que, si no ho aconseguien, obligaven els nens a empassar-se el menjar tapant-se el nas. Un altre dels suposats abusos era no canvia els bolquers durant dues hores als infants que s'havien orinat perquè aprenguessin a no fer-se pipí.

A més, les denunciants també deien que es llançava aigua als nens que s'adormien. Una altra de les pràctiques era dir als nens que els seus pares no els estimaven quan feien tard a l'hora d'anar-los a buscar, o obligar-los a posar-se la mà a la boca en cas que mosseguessin algun dels altres menors.

Arran de la denúncia, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona, que es va encarregar del cas, va obrir diligències prèvies per un delicte contra la integritat moral de les persones, i va citar a declarar com a imputades l'anterior directora –que va dimitir- i quatre de les monitores d'Els Escarlets.

Dels jutjats a l'Audiència

Tot i que el fiscal va demanar que s'obrís un judici per faltes, la magistrada va decidir arxivar el cas. Segons la resolució dictada el mes de juny, la jutgessa considerava que no s'havien acreditat cap de les accions denunciades, i que bona part dels pares tampoc havien vist res d'anormal.

L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, va presentar un recurs a l'Audiència de Girona contra la decisió. I un mes després, l'Audiència va manar reobrir el cas pels suposats maltractaments i vexacions.

Ara, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona ha revocat l'arxivament del cas i ha incoat un procediment per faltes. A la resolució, que ja s'ha fet arribar a els parts, la magistrada també s'absté per jutjar el cas. Això suposa que serà un altre jutjat qui s'encarregarà de dictar sentència.

Tot i que encara no s'ha fixat la data per al judici –aquest serà el següent pas-, l'escrit que s'ha fet arribar a les parts suposa engegar la maquinària perquè el cas arribi a judici. Tant l'antiga directora com les quatre monitores denunciades s'enfrontaran a penes de multa de, com a màxim, dos mesos.