Més de 3.000 persones es manifesten a Salt per la pau i la convivència

Durant el recorregut s'han viscut petits moments de tensió per part d'una minoria

  • Iolanda Pineda fent balanç de la manifestació © M. Estarriola
    Iolanda Pineda fent balanç de la manifestació © M. Estarriola
  • Moment de lectura del manifest davant l'ajuntament © ACN
    Moment de lectura del manifest davant l'ajuntament © ACN
  • L'aglomeració de gent ha estat molt important i moltes persones s'afegien per davant la capçalera © Jordi Àvila
    L'aglomeració de gent ha estat molt important i moltes persones s'afegien per davant la capçalera © Jordi Àvila
  • Representants de les entitats han encapçalat la concentració © Jordi Àvila
    Representants de les entitats han encapçalat la concentració © Jordi Àvila
  • La marxa ha transcorregut pel carrer Major del municipi © Jordi Àvila
    La marxa ha transcorregut pel carrer Major del municipi © Jordi Àvila
  • Els organitzadors han repartit pancartes entre els assistents © ACN
    Els organitzadors han repartit pancartes entre els assistents © ACN
  • La multitudinària manifestació ha acabat amb un pilar de 3 © ACN
    La multitudinària manifestació ha acabat amb un pilar de 3 © ACN

Els organitzadors de la manifestació d'aquest matí a Salt a favor de la pau i la conviència han coincidit a l'hora de qualificar-la 'd'èxit' després que més de 3.000 persones s'han unit a la marxa silenciosa. L'acte ha començat quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia i ha iniciat el seu recorregut des de la plaça dels Peixos fins arribar davant de l'ajuntament, passant prèviament pel carrer Major, Francesc Macià i Àngel Guimerà. Malgrat la convocatòria era silenciosa un grup reduït d'espanyols d'ultra dreta han intentat boicotejar l'acte amb crits contra l'alcaldessa del municipi, Iolanda Pineda, i també amb crits contra la immigració. Malgrat tot, el seu intent a l'hora de voler enterbolir la marxa ha fracassat.

La lectura del manifest ha tingut lloc davant del consistori per part de la jutgessa de pau del municipi, Maria Carbó, acompanyada per una representació de les 200 entitats organitzadores i una vintena de col·lectius d'immigrants. El document ha fet incís en la voluntat dels veïns de voler viure 'en pau i bé' rebutjant 'qualsevol mena de violència sigui quina sigui'. Tanmateix, s'han viscut moments de nerviosisme al llarg de la lectura del text quan s'ha fet referència a què Salt ha de mantenir-se com 'un poble amable amb totes les persones que hi han vingut a viure i a guanyar-se la vida honradament'. En aquest sentit, el document ha continuat explicant que 'no volem aparèixer als ulls del món com un focus de violència, de racisme, xenofòbia o malestar. Volem demanar a totes les administracions allò que els ciutadans de Salt volem'. 

Carbó ha demanat al Govern 'fets' i que 'treballin pel poble amb objectius clars per permetre la millora progressiva del municipi'. En aquest sentit, el manifest també reclama al Departament d'Interior més seguretat; 'no ha de ser un fet puntual, volem sentir-nos segurs i protegits', com també reclamen a la conselleria de Justícia 'una revisió valenta de la llei i que contempli penes majors per a delinqüents multi-reincidents'. El text també reclama a Ensenyament més recursos i 'major sensibilitat' al Departament de Benestar Social per tal de poder 'ajudar a totes aquelles persones en risc de patir exclusió social'. 

El manifest també s'ha dirigit a l'Equip de Govern municipal al qual li han demanat que 'en els grans temes de fons, sigui quin sigui el color de l'Ajuntament, s'arribi a un gran pacte de ciutat per tal de millorar la qualitat de vida dels que vivim a Salt'. Carbó ha fet referència a educació, urbanisme, salut i seguretat com a pilars bàsics per garantir un bon futur al municipi. 

L'acte reivindicatiu està convocat per associacions veïnals i entitats de Salt per rebutjar els aldarulls succeïts en els darrers dies, desencadenats per el greu accident que va patir jove menor d'edat en caure per un celobert mentre fugia de la policia, que el perseguia per circular amb un ciclomotor robat. El menor ha mort aquest dijous per les greus ferides que va patir.

Una lliçó d'unitat

Veïns de tots els orígens i religions però amb un mateix objectiu: viure en pau i tranquil·litat a Salt. La manifestació l'han impulsat les entitats saltenques i ha rebut el suport de més de 200 entitats, una vintena de col·lectius immigrants. Mohamed Cheriya, membre de l'ONG Codenaf, creu que cal treballar 'des de la base' i diagnosticar quins són els problemes de convivència per atacar-los d'arrel. 'Cal buscar fórmules perquè no tornin a passar aquestes coses', ha afirmat.

'Ha estat una lliçó per a les persones que han pensat que Salt és un poble dividit', ha afirmat Mohamed Houri, portaveu de les entitats immigrants, que creu que l'assistència a la manifestació de persones que han nascut fora del país simbolitza 'un punt i apart' i 'un nou punt de partida'. 'Hem demostrat que volem construir la pau', conclou.

El portaveu dels comerciants, Lluís Mateu, també reforça aquesta idea de 'punt d'inflexió'. Sosté que la manifestació és un punt de partida que permet 'obrir un futur d'esperança'. 'Ara és l'hora de la política, que les administracions assumeixin reptes i responsabilitats', ha llançat el guant Mateu.         

Iolanda Pineda: 'lluitem plegats per un Salt millor'

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha valorat molt positivament la manifestació d'aquest matí i ha afirmat que els veïns han donat un 'exemple de ciutadania'. 'Avui el món estava pendent de nosaltres i els hem dit que lluitem plegats per un Salt millor que camina fermament cap a la concòrdia', ha manifestat l'alcaldessa que, durant la marxa, ha cedit les primeres files a les entitats. Pineda ha estès la mà a la resta de partits i entitats per fer un 'pla de ciutadania entre tots, sense exclusions' amb la mirada fixada al futur. Per l'alcaldessa, les línies estratègiques per mantenir la pau a Salt són l'urbanisme, l'educació i la seguretat. 

La socialista ha assegurat que el municipi 'confia en sí mateix, té esperança en un futur millor sense importar la procedència, el color de la pell o el Déu al que resi. Avui hem donat una imatge de pau i de concòrdia de la qual me'n sento molt orgullosa', ha apuntat la batllessa. Pel que fa al reforç policial que ara mateix és present als carrers de la ciutat, Pineda ha avançat que hi seran presents 'tant de temps com sigui necessari' i que el replegament serà gradual en vistes a com es desenvolupin els fets. 

Amb tot, la manifestació d'avui ha estat segons Pineda, una 'demostració que podem anar junts' i que això es pot demostrar amb 'fets'. És per aquest motiu que la socialista parla de 'sumar majories' i crear un 'pla de poble on s'hi ajunti la voluntat política i civil'. Pel que fa a les peticions que les entitats han plasmat en el seu manifest la batllessa s'hi ha posicionat a favor i ha avançat algunes propostes que podrien anar dirigides a la millora dels carrers, la instal·lació de càmeres de vídeo-vigilància, aplicació més rigorosa de les lleis i millora dels resultats escolars, entre d'altres malgrat ha assegurat que ara no era el moment per a concretar res. 

Respecte els vehicles cremats aquesta passada matinada l'alcaldessa ha confiat en les forces policials i ha vist la seva posterior detenció com un signe positiu: 'això demostra que aquest dispositiu policial és eficaç i eficient', ha dit. 

25 vehicles cremats a Salt des de 2010

Pineda ha desvetllat les dades de vehicles cremats a Salt des de l'1 de gener de 2010 fins a data d'avui. Concretament, dels 578 vehicles que s'han incendiat al llarg de les comarques gironines, 25 corresponen a Salt. Aquesta però, no és la xifra més elevada de totes, ja que en aquest mateix període de temps s'han comptabilitzat 66 a Girona i 93 a Figueres. La resta de vehicles estan repartits pel territori de la demarcació.

El govern fa costat als ciutadans de Salt

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha llençat un 'doble missatge' aquest matí. D'una banda, ha fet una crida per fer una 'aposta per la convivència', valor que assegura que és símbol 'de la cohesió d'un país'. Ho ha dit en el transcurs de la festa major de Sant Vicenç de Montalt (Maresme), on ha afegit que 'farem tot el que sigui necessari per garantir la cohesió, la seguretat i la llibertat' al país i ha refermat el suport de la Generalitat als ciutadans de Salt, els quals ha reconegut que 'en alguns moments poden veure inquietada aquesta convivència'.

'Crec que hem de tenir clar que la convivència és el valor més preuat que avui tenim en moments de dificultat', ha apuntat Puig una estona abans de l'hora d'inici prevista per a la mobilització.

Precisament, aquesta passada matinada la policia ha detingut tres joves de Salt per haver cremat diversos cotxes. Malgrat que la Generalitat ha descartat aquest divendres donar suport institucional a la manifestació, a l'espera d'iniciar un procés amb l'Ajuntament de Salt per pactar un pla de mesures, Puig ha remarcat que el Govern està al costat dels saltencs, reivindicant a més el 'caràcter acollidor del nostre país' amb 'l'exigència per la integració' a la societat.

Debat dels municipis i la seguretat

Felip Puig ha fet aquestes declaracions després de visitar l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (Maresme), on ha saludat els membres del consistori i ha signat en el llibre d'honor. L'ha rebut l'alcalde del municipi, Miquel Ángel Martínez Camarasa, que ha aprofitat la visita del conseller per obsequiar-lo amb una figura de ceràmica de record pel seu pas pel poble, que aquests dies està de Festa Major. A l'acte també ha assistit el nou delegat del Govern a Barcelona, Salvador Jorba.

Puig no s'ha volgut pronunciar directament al comunicat fet públic aquest divendres per l'alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos. En l'escrit, el batlle del PSC negava haver desautoritzat l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la també socialista Núria Marín, en la seva demanda sobre l'autoritat dels alcaldes i alcaldesses sobre els cossos policials.

Ridao alerta de possibles brots xenòfobs

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha alertat aquest dissabte, a la cavalcada dels Tres Tombs del barri de Sant Antoni, que l''exclusió social' pot provocar 'violència' i aquesta, alhora, 'brots de xenofòbia'. 'Cal aturar aquesta espiral, perquè el foc no s'apaga amb gasolina', ha subratllat. Ridao ha matisat que cal lluitar 'contra la pobresa i l'exclusió social' sense deixar de perseguir 'els fets violents'. 'Darrera de cada delicte hi ha un responsable que cal detenir', ha conclòs. Per al secretari la reestructuració de caixes iniciada pel govern espanyol acabarà 'amb una bancarització i una entrada en el capital dels bancs de l'estat', dues conseqüències contràries als interessos catalans.


Ridao també ha demanat a les institucions i governants de Catalunya que estiguin atents a la reestructuració de caixes que planeja el govern espanyol. 'Suposa una bancarització i una entrada en el capital dels bancs per part de l'Estat', ha denunciat. El secretari general ha advertit que les reformes acabarien també amb un model de caixes catalanes 'exitós' i implicaria una 'centrifugació de poder en decisions financeres'.