El centre penitenciari Puig de les Basses podria entrar en funcionament a principis de 2011

El futur equipament té capacitat per 750 interns i permetrà que les presons de Girona i Figueres tanquin després d'haver quedat obsoletes

La construcció del nou centre penitenciari Puig de les Basses va començar el juny del 2008, i es preveu que obri les portes a principis del 2011. La futura presó té una inversió de més de 100 MEUR, una superfície de 65.000 m² i capacitat per 750 interns. D'aquestes places, 650 seran per homes, 60 per joves (de 18 a 25 anys) i 50 per dones.

Amb l'entrada en funcionament de l'equipament altempordanès, es podran substituir les presons de Girona i Figueres que han quedat obsoletes, ja que actualment són insuficients els espais, els serveis i la capacitat ja que, sumant les places que actualment ofereixen aquests dos centres, no arriben ni a la meitat de les que tindrà la nova presó.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i l'alcalde de Figueres, Santi Vila, han visitat aquest dissabte les obres del centre. I és que la nova presó de Figueres s'emmarca en el Pla d'execució penal elaborat pel Departament de Justícia, que permetrà dotar de noves places el sistema penitenciari català, i a l'hora cobrir les necessitats que manquen a les comarques gironines perquè, d'aquesta manera, s'aglutini en un sol centre les funcions que actualment cobreixen les presos de Figueres i de Girona. Aquest Pla que preveu la construcció de vuit noves presons, ja ha posat en marxa el centre de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires; Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada i Joves, a la Roca del Vallès que va permetre el tancament del centre penitenciari de la Trinitat de Barcelona.