Interns i personal de la presó de Figueres s'acomiaden del centre amb un Lip-Dub

Les instal·lacions tancaran l'any vinent i es traslladaran al nou centre penitenciari del Puig de les Basses

  • Façana de la presó de Figueres © AG
    Façana de la presó de Figueres © AG

A ritme de rumba catalana els presoners i treballadors del centre penitenciari de Figueres han creat un Lip-Dub que permet visualitzar els principals espais de la presó. Rodat el 16 de setembre i presentat davant les autoritats durant la diada de la Mercè (patrona dels reclusos), el document gràfic té com a pretext acomiadar les actuals instal·lacions de cares al proper trasllat al centre penitenciari del Puig de les Basses l'any vinent.

El director de la presó de Figueres, Josep Font, explica que fer un Lip-Dub és 'arriscat en segons quines presons i quines circumstàncies' però que es va 'valorar' la possibilitat de fer-ho 'i vam veure que valia la pena intentar mostrar d'una manera festiva les instal·lacions del centre', diu Font. Pel director de l'actual presó, aquesta filmació esdevindrà 'un important document gràfic' de cares a un futur, ja que a través d'ell es permet veure com és la presó i de quina manera estava organitzada.

Font també assegura que els interns es mostren reticents a marxar de l'actual centre per traslladar-se al Puig de les Basses, ja que aquí se'ls ofereix 'un important nivell de serveis' i 'se senten molt a gust aquí', ha comentat.

Les cançons escollides pel Lip-Dub, que ha comptat amb la col·laboració de Tramuntana TV, han estat 'Admiralty' de JT Bruce i 'No tenim pena' de Rumberes dels Garrotan, totes elles amb llicència Creative Commons.