Troben dues figures robades de l'Arqueta de Banyoles a Brussel·les i Londres

Seran presentades les properes setmanes

El Bisbat de Girona i l'Ajuntament de Banyoles han pogut recuperar dues peces que pertanyen a l'Arqueta de Sant Martirià. En concret, són les figures de Santa Anna i Sant Cristòfol. Les dues es van trobar fa unes setmanes a Brussel·les i Londres, i seran exposades al públic com la resta de peces recuperades de l'arqueta. Des de que Erik el Belga robés les 28 estatuetes de plata l'any 1980, el Bisbat i l'Ajuntament de la capital del Pla de l'Estany n'han aconseguit recuperar 23. Les dues institucions segueixen buscant les cinc restants per tal d'incorporar-les a la resta de la col·lecció. L'any 2010 el Bisbat, el consistori banyolí, i el Ministeri de Cultura van aconseguir recuperar-ne 21 després de pagar 550.000 euros.
 
El robatori de l'Arqueta de Sant Martirià es va perpetrar l'any 1980, i disset anys després es van localitzar a Londres dues de les figures que estaven a punt de ser subhastades a la casa Sotheby's. A través d'aquest fil localitzat a la capital del Regne Unit, es van trobar disset figures més que estaven a mans de la holandesa Johanna Dinjens. Després d'una llarga investigació i negociació, el Ministeri de Cultura va comprar les peces a Dinjens amb una xifra que s'enfila fins els 550.000 euros.

René Alphonse Van Den Berghe, popularmet conegut com Erik 'el Belga', és el lladre que fa 38 anys va sostreure les figures d'argent que recobrien l'arqueta. Uns anys més tard de cometre l'espoli va ser detingut per la policia però finalment va ser posat en llibertat.

Exposada des del 2014

El 2014 el Monestir de Sant Esteve de Banyoles va decidir exposar les diferents peces que conformes l'Arqueta de Sant Martirià. De fet, aquest ha estat un dels principals atractius que ha fet créixer el nombre de visitants interessats en conèixer aquesta relíquia.

Aquesta joia del Medieval va ser construïda entre 1413 i 1453 al taller gironí dels Artau, i formava part del Monestir de Sant Esteve de Banyoles, fins que es va produir el robatori per part d'Erik el Belga.