L'arqueta de Banyoles presideix les festes de Sant Martirià

Els banyolins han pogut contemplar aquest dissabte la relíquia gòtica restaurada que ha tornat al municipi després de 30 anys

Les festes de Sant Martirià de Banyoles han recuperat una peça clau pel municipi: l'arqueta gòtica del segle XV. Feia trenta anys que la festivitat del municipi no comptava amb aquesta relíquia, després del seu espoli l'any 1980 a mans d'Erik 'El Belga'.

Segons ha explicat l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, l'arqueta ha despertat un doble sentiment d'emoció i de sorpresa. Per una banda, l'emoció de tots aquells banyolins que feia 30 anys que no la veien, i per l'altra, de tots aquells que encara no l'havien vist mai, ja que com ha comentat Noguer, 'més d'una generació encara no l'havia vist cara a cara'. Noguer, a més, ha insistit que no només s'ha recuperar 'una peça important per l'orfebreria gòtica catalana, sinó també un símbol pel municipi'.

Set figures d'argent per recuperar

L'arqueta va tornar al municipi el passat 16 d'octubre després que el ministeri de Cultura l'hagués estat restaurant durant un any. 550.000 va ser la xifra que va pagar el ministeri per recuperar les 21 figures robades de l'arqueta l'any 1980. Tot i això, encara queden set figures que recobreixen la relíquia gòtica per recuperar.

Una llarga investigació i negociació

El robatori de l'arqueta de Sant Martirià es va perpetrar l'any 1980, i uns anys després, l'any 1997 es van localitzar a Londres dues de les figures que estaven a punt de ser subhastades a Sotheby's. A través d'aquest fil localitzat a la capital del Regne Unit, es van localitzar disset figures més que estaven a mans de la holandesa Johanna Dinjens. Després d'una llarga investigació i negociació, el ministeri va comprar les peces a Dinjens amb una xifra que s'enfila fins els 550.000 euros.

René Alphonse Van Den Berghe, popularmet conegut com Erik 'el Belga', és el lladre que fa trenta anys va sostreure les figures d'argent que recobrien l'arqueta. Uns anys més tard de cometre l'espoli va ser detingut per la policia però finalment va ser posat en llibertat. Actualment, viu a Andalusia i no es pot actuar legalment contra ell perquè els delictes ja han prescrit.