L'arqueta de Sant Martirià retorna restaurada a Banyoles trenta anys després del seu espoli

La relíquia gòtica del segle XV va ser sostreta el 1980 i encara queden set figures d'argent per recuperar

550.000 euros. Aquesta ha estat la xifra per recuperar les 21 figures robades de l'arqueta de Sant Martirià l'any 1980. Segons ha explicat la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, fa un any el ministeri va decidir començar a restaurar la relíquia gòtica del segle XV tot i no comptar amb la totalitat de les peces. En concret, encara falten set figures d'argent per localitzar, i per aquest motiu González-Sinde ha destacat que aquest dissabte ha estat 'una gran alegria' poder retornar l'arqueta a Banyoles, però encara no es dóna per finalitzat el procés, fins que no es recuperi la 'totalitat de l'obra'.

D'altra banda, la ministra de Cultura ha remarcat el treball 'minuciós' de restauració i de construcció de les dos plaques de Sant Martirià, les dues escenes laterals i les 17 figures d'argent. González-Sinde ha destacat, a més, que es tracta d'un reliquiari 'molt important no només pels banyolins sinó per l'art de l'estat espanyol' i ha afegit que l'arqueta de Sant Martirià és una de les obres 'emblemàtiques' de l'orfebreria gòtica catalana.

Una llarga investigació i negociació

El robatori de l'arqueta de Sant Martirià es va perpetrar l'any 1980, i uns anys després, l'any 1997 es van localitzar a Londres dues de les figures que estaven a punt de ser subhastades a Sotheby's. A través d'aquest fil localitzat a la capital del Regne Unit, es van localitar disset figures més que estaven a mans de la holandesa Johanna Dinjens. Després d'una llarga investigació i negociació, el ministeri va comprar les peces a Dinjens amb una xifra que s'enfila fins els 550.000 euros.

René Alphonse Van Den Berghe, popularmet conegut com Erik 'el Belga', és el lladre que fa trenta anys va sostreure les figures d'argent que recobrien l'arqueta. Uns anys més tard de cometre l'espoli va ser detingut per la policia però finalment va ser posat en llibertat. Actualment, viu a Andalusia i no es pot actuar legalment contra ell perquè els delictes ja han prescrit.

'Bañolas' i 'San Martiriá'

Crida l'atenció que el ministeri de Cultura ha fet propaganda de la restauració i reconstrucció de la relíquia gòtica del segle XV amb un cartell on Banyoles surt escrit en la forma castellana del topònim (Bañolas) i fins i tot l'accent del sant al qual s'ha dedicat l'arqueta també està en castellà (San Martirá).