L'arqueta de Banyoles es troba a Madrid a punt per ser restaurada

La peça d'art es va recuperar després de ser robada l'any 1980

L'octubre passat es va anunciar el seu trasllat i ja es va dir que es faria en un furgó de seguretat sota la més estricta discreció, sense donar més informació sobre l'operació. Ara, l'arqueta ja es troba a Madrid, on serà restaurada per tècnics del Ministeri de Cultura, que és qui assumirà els costos de restauració i també del trasllat. Segons l'acord assolit fa un mesos entre l'Ajuntament de Banyoles, l'Estat i el Bisbat de Girona, la joia més representativa del segle XV de la ciutat ha passat a ser copropietat dels dos últims.

L'acord també establia el seu retorn a la capital del Pla de l'Estany, i està previst que un cop finalitzats els treballs, pugui exposar-se de nou el pròxim octubre, amb motiu de les Festes de Sant Martirià. Trenta anys després del robatori, la ciutat la veurà de nou exposada en un espai dotat amb sistemes de seguretat que la preservaran al Monestir de Sant Esteve, on també hi ha guardades les relíquies d'aquest sant en una urna a part. La joia gòtica es mostrarà en la seva esplendor però de forma incompleta, ja que encara hi ha set peces en parador desconegut i que continuen buscant-se.

Mossèn Ramon Pijoan, rector de la parròquia de l'església de Santa Maria, confia que es compliran els terminis i expressa les ganes de poder-la veure de nou exposada. 'Tal com la teníem ara no la podíem exhibir', lamentava. Tots aquests anys ha estat guardada.

Des que el gener de l'any 1980, la banda d'Erik el Belga va robar les figures d'argent daurat, no s'ha optat per a la restauració de l'arqueta. El Bisbat de Girona ha decidit fer-ho ara al considerar que la recuperació bona part de les peces que conformen l'obra ja és motiu suficient, amb l'esperança també que aquest gest esperoni als propietaris de la resta de peces a donar senyals i a acordar el seu retorn. En cas que així sigui, les peces es podrien incrustar a Banyoles i no caldria tornar a moure-la.